Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 4 november 2003

Minder milieuregels, maar niet minder bescherming van mens en milieu

Stichting Natuur en Milieu vraagt de Tweede Kamer om een aantal foute keuzes in de zogeheten herijkingsvoorstellen van VROM te veranderen. De bewindslieden van ruimtelijke ordening en milieu willen een kwart van de vierhonderd wettelijke regels voor milieu en ruimtelijke ordening schrappen. Een op zichzelf goede sanering mag echter niet ten koste gaan van de bescherming van mens en milieu.

Stichting Natuur en Milieu is het eens met het doel van de saneringsoperatie: duidelijke en eenvoudige regels, die burgers en bedrijven minder geld kosten, zonder dat de beleidsdoelstellingen worden aangetast. Duidelijke regels zijn immers effectiever en beschermen mens en milieu dus beter. Eén vergunning voor een activiteit in plaats van een handvol is een verbetering. Integratie van de milieu- en ruimtelijke ordeningswetten zou nog beter zijn en dat is VROM op termijn ook van plan.
Toch zitten er adders onder het gras. Zo willen de bewindslieden afschaffing van de bestaande regels voor zover die verder gaan dan hetgeen Brussel voorschrijft. De Nederlandse 'koppen' op de regels van de Europese Unie zijn er echter niet voor niets. Als deze worden geschrapt, is dat wel degelijk een vermindering van de nationale milieuambities en dus van de bescherming van mens en milieu. Ook leiden sommige voorstellen eerder tot ingewikkelder procedures dan tot vereenvoudiging. De Tweede Kamer kan voorkomen dat VROM op basis van (deels) verkeerde uitgangspunten verder werkt aan de herziening van de wetgeving.
Stichting Natuur en Milieu vindt voorts dat VROM binnenkort niet alleen met een wetgevingsprogramma moet komen, maar ook met een programma om de mogelijkheden van internet optimaal te benutten. De irritatie bij burgers en bedrijven over de regelgeving ontstaat vaak niet door die regels zelf, maar doordat niet duidelijk is aan welke regels men moet voldoen en men van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Met een goede inzet van internet kan al een flink deel van deze bezwaren worden opgelost.