Gemeente Noordwijk


Onderzoek naar de besluitvorming over de bouwlocaties groot-Bronsgeest en Offem in Noordwijk uitbesteed aan externe onderzoekers

De raadscommissie van de gemeente Noordwijk die onderzoek doet naar de verslechterde financiële situatie van de gemeente, heeft een gedeelte van haar onderzoek uitbesteed. Het gaat om de besluitvorming over Groot-Bronsgeest en Offem over de periode van 1988 tot en met 2002. Het externe onderzoek valt in de categorie feitenonderzoek. Het onderzoek is gericht op de vraag naar:
a. feiten: wat is er gebeurd
b. verantwoordelijkheden: hoe zijn besluiten genomen, waar liggen de verantwoordelijkheden
c. zijn integriteitsregels overschreden

De besluitvorming wordt zodanig geanalyseerd dat een feitelijk, coherent en inzichtelijk beeld ontstaat van de gang van zaken in de beleidsvoorbereiding, de besluitvorming en de beleidsuitvoering rond de twee bouwlocaties Groot-Bronsgeest en Offem in de periode van 1988 tot en met 2002. Als sluitstuk van het feitenonderzoek wordt op grond daarvan aangegeven waar omissies en fouten worden geconstateerd, waar de verantwoordelijkheden liggen en in welk opzicht mogelijk integriteitsregels zijn overtreden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door prof.dr. J.H.J. van den Heuvel en mw. Mr. M. Timmer. Prof.dr. Hans van den Heuvel is hoogleraar in de beleidswetenschap aan de Vrije Universiteit en deskundig op het gebied van bestuurlijke en ambtelijke integriteit. Hij heeft talrijke wetenschappelijke onderzoeken verricht en daarover gepubliceerd, vooral op het gebied van bestuurlijke en ambtelijke integriteit. Zijn jongste publicatie verscheen in juni 2003 over Integriteitsbeleid van gemeenten (Uitgeverij Lemma in Utrecht).

Mw. Marjan Timmer is zelfstandig adviseur en onderzoeker binnen het openbaar bestuur. Zij heeft ruime onderzoeks- en advieservaring opgedaan bij overheidsorganisaties op zowel rijksniveau als bij provincies en gemeenten. Recent heeft zij in samenwerking met prof. Van den Heuvel een onderzoek verricht naar het integriteitsbeleid bij een van de grote vier gemeenten. De onderzoekscommissie begint eind oktober met haar werkzaamheden en zal in maart 2004 aan de gemeenteraad haar rapport uitbrengen.

Noordwijk, 29 oktober 2003
Informatie: drs L. van Ast, voorzitter Financiële Commissie, tel. 071-3624608, of mob. 06-18880393

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 04-11-2003 webmaster@noordwijk.nl