Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe stap meervoudig ruimtegebruik

4-11-2003
In de provincie Utrecht wordt flink gebouwd. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar ruimte voor water. Het college van gedeputeerde staten zoekt de oplossing onder andere in 'meervoudig ruimtegebruik', zoals een combinatie van wonen én water. Een gebiedsanalyse van het Dotterlandschap, het gebied tussen de Oude en Leidse Rijn en de Hollandse IJssel en tussen Gouda en de stad Utrecht, is zojuist afgerond.
In maart 2003 heeft het college van gedeputeerde staten besloten tot uitvoering van het 'Spiegelproject Dotterlandschap'. Dat is een verkenning naar de mogelijkheden van meervoudig ruimtegebruik, zoals de combinatie wonen en water. De verkenning volgt op 'Het Dotterlandschap', de winnende inzending van de prijsvraag 'Het Waterlandschap van de Toekomst'. Aan dit project wordt meegewerkt door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat en Stichting Habiforum Habiforum is een onafhankelijk netwerk en initiatiefnemer van zogenaamde 'spiegelprojecten'. Deze beogen spraakmakende voorbeelden te zijn voor het in praktijk brengen van meervoudig ruimtegebruik met water. .

Kwaliteiten
De gebiedsanalyse van het Dotterlandschap leidt tot het beeld van een in ruimtelijke zin kwetsbaar gebied met veel kwaliteiten. Kwetsbaar door de doorsnijding door infrastructuur, diverse waterknelpunten en sluipende verstedelijking. De kwaliteiten betreffen vooral het karakter als 'Groene Hart in het klein', de nog aanwezige open groene ruimte, veel cultuurhistorische waarden en potenties voor recreatief medegebruik.

In het gebied zijn volgens de analyse verschillende ontwikkelingen mogelijk en denkbaar. In het gebied tussen de Oude Rijn en de A12 is groenontwikkeling denkbaar in combinatie met recreatie en het beter zichtbaar maken van de cultuurhistorie. In het oostelijk gedeelte, 'Het Utrechtse Veld', vormt meervoudig ruimtegebruik in de vorm van duurzame combinaties van wonen, groenontwikkeling en waterberging een optie. Ten zuiden van de A12, in het 'Weidse Land', ligt de uitdaging landbouw te combineren met functies als recreatief medegebruik, water en cultuurhistorie.

Parels
De gebiedsanalyse en ontwikkelingsmogelijkheden leiden tot een aantal 'parels'. Dit zijn de deellocaties die kansrijk worden geacht voor meervoudig ruimtegebruik. De parels worden nu verder onderzocht naar daadwerkelijke realisatiemogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is de Zone Oude Rijn-A12. Voor deze locatie is het de bedoeling om te komen tot concrete projecten voor meervoudig ruimtegebruik.

Voor de redactie,