Stadsdeel Zeeburg

Programmabegroting 2004

Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg is verheugd een sluitende begroting voor 2004 te kunnen voorleggen aan de stadsdeelraad, zonder de financiële reserves van het stadsdeel aan te spreken. Als de economie niet aantrekt, wordt het voor 2005 en later een zware opgave om een evenwichtige begroting voor elkaar te krijgen, verwacht stadsdeelwethouder van financiën Ilhan Tuna.

In 2004 heeft stadsdeel Zeeburg in totaal 66 miljoen euro te besteden, waarvan bijna drieënhalf miljoen is bestemd voor een aantal speerpunten van beleid. Bij de behandeling van de begroting in de commissies en raad in november zal de politieke discussie zich vooral concentreren op de besteding van het budget dat het Dagelijks Bestuur vrij wil maken voor zijn speerpunten. Op de rest van de begroting kan de stadsdeelraad immers weinig invloed uitoefenen, omdat veel uitgaven reeds vaststaan. Van het vrij besteedbare budget van totaal 3,4 miljoen brengt Zeeburg zelf circa 1 miljoen op uit eigen stadsdeelmiddelen door ombuigingen in de begroting. Het resterende bedrag van 2,4 miljoen wordt aangevuld met bijdragen uit fondsen als Doelstelling 2 (Europese Unie), Grotestedenbeleid en Investeringsfond Stedelijke Vernieuwing.

Het stadsdeelbestuur stelt de raad voor het vrij te besteden deel in de begroting in te zetten voor programmas die in 2004 extra prioriteit verdienen. Zo wil het bestuur uit eigen middelen en fondsen circa 1 miljoen bij elkaar sprokkelen ter aanvulling van het welzijnsbudget, waarbij de aandacht zich voornamelijk richt op de zorg voor de jeugd en ouderen. Het Dagelijks Bestuur pleit ook voor meer investeringen in volkshuisvesting en onderhoud en vernieuwing van de openbare ruimte in Zeeburg.

Belangrijkste speerpunten
Jeugd
Er is geld gereserveerd voor projecten ten behoeve van de Zeeburgse jeugd. Zo gaat in 2004 een project voor trajectbegeleiding ten behoeve van risicojongeren (vangnet) van start. Een ander project betreft leer-werktrajecten. Verder wordt extra geld uitgetrokken voor onder meer huiswerkbegeleiding, opvoedsteunpunt, schoolzwemmen en schoolgezondheidszorg.

Ouderen
Er komt meer geld beschikbaar voor een basispakket aan voorzieningen voor ouderen in Zeeburg. Het stadsdeelbestuur wil ook geld steken in het ombouwen van meldpunt extreme overlast tot een Sociaal Meldpunt.

Sociale minima
Om de explosief gestegen vraag naar schuldhulpverlening te kunnen opvangen, wil het Dagelijks Bestuur van Zeeburg meer personeel inzetten voor schuldhulpverlening. En mensen met een laag inkomen krijgen hulp bij het aanvragen van voorzieningen voor de sociale minima, die mede door deze hulp de beschikbare voorzieningen optimaal kunnen benutten.

ID-werkers
Het door de rijksbezuinigingen ontstane probleem rond de financiering van instroom- en doorstroom-banen (voorheen Melkertbanen geheten) noopt het stadsdeelbestuur om in 2004 geld beschikbaar te stellen voor instellingen die ID-werkers in dienst hebben, zodat in Zeeburg deze functies zoveel mogelijk kunnen behouden blijven.

Wonen
Substantiële bedragen worden toegekend aan projecten als actief aanschrijven van particuliere woningbezitters voor woningverbetering. Een ander belangrijk speerpunt betreft het actualiseren van bestemmingsplannen, waarvoor het bestuur de nodige middelen vrij maakt. Voorts wil Zeeburg in 2004 de handhaving van de regels op het gebied van bouw- en woningtoezicht intensiveren, zoals is vastgelegd in een recent opgesteld werkplan naar aanleiding van het inspectierapport van het ministerie van VROM.

Openbare ruimte
Het stadsdeelbestuur investeert in het project 3 Pleinen Plan, bedoeld voor de herinrichting van pleinen en straten in het zuidwestelijk deel van de Indische Buurt. In afwachting van het meerjarenprogramma voor de openbare ruimte, wordt alvast geïnvesteerd in groot onderhoud van straten, stoepen en pleinen.
Per Zeeburgse buurt wordt in 2004 een plan voor buurtbeheer en veiligheid gemaakt. In dat kader wordt de samenwerking tussen buurtbeheer en buurtservicepunten uitgebreid en per buurt komt een budget beschikbaar dat bewoners zelf kunnen aanwenden om hun buurt te verbeteren. Met deze aanpak beoogt het stadsdeelbestuur een continue zorg voor de kwaliteit en leefbaarheid van de openbare ruimte te waarborgen. Het project Schoon, Heel en Veilig krijgt een flink bedrag ter beschikking.

Bedrijfsvoering
Versterking van de bedrijfsvoering is tenslotte een ander speerpunt van het Dagelijks Bestuur. Ook in 2004 zal de ambtelijke organisatie werken aan het optimaliseren van de bedrijfsvoering.

Financieel perspectief
In deze tijd van economische recessie is het de stadsdeelbestuurders gelukt om een sluitende begroting voor 2004 te presenteren aan de raad. De perspectieven voor 2005 en later zijn echter minder hoopgevend in het licht van de economische malaise en de forse bezuinigingen van het kabinet waardoor de inkomsten van de gemeenten sterk teruglopen, zo waarschuwt portefeuillehouder van financiën Ilhan Tuna. In 2005 en 2006 zullen we circa twee miljoen euro moeten ombuigen. Samen met de voor 2004 geplande ombuiging van 1,1 miljoen, moeten we in de komende drie jaar zon 3 miljoen vinden binnen de bestaande budgetten, zoals de opdracht van de stadsdeelraad luidt. En dat zal niet eenvoudig zijn.

In zijn streven naar het realiseren van de door de raad opgelegde taakstelling wenst het Dagelijks Bestuur geen kaasschaafmethode te hanteren, maar wil hij gerichte budgettaire maatregelen treffen. In 2004 zullen derhalve minder beleidsplannen worden geschreven, zodat de beschikbare middelen meer voor de uitvoering kunnen worden aangewend. Om budgetoverschrijdingen te vermijden wil het stadsdeelbestuur lopende projecten waar mogelijk temporiseren. Daarnaast legt het bestuur de ambtelijke organisatie een besparing op, die ze moet vinden in het kostendekkend maken van bepaalde organisatieonderdelen, zoals gebouwenbeheer, publiekscentrum, inkoop en efficiencyverbetering op vastgoed en andere terreinen.
Financiële heroverwegingen voor de begrotingsjaren 2005 en 2006 werkt het Dagelijks Bestuur in mei volgend jaar nader uit in de voorjaarsnotitie 2004.

Behandeling programmabegroting in commissies en raad Nadat de begroting in de drie raadscommissies is besproken, wordt zij behandeld in de stadsdeelraad van 25 november. Op 11 november staat de programmabegroting op de agenda van de commissie Algemene Zaken en Middelen. Daarna volgt de commissie Publiek, die op 17 november vergadert. De commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer komt op 18 november bijeen.