Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Eindspurt omzetten gesubsidieerd werk in gewone banen

Sociale partners, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid starten een gezamenlijke actie om nog in 2003 de doelstellingen uit het convenant gesubsidieerde banen te realiseren. In dit convenant, afgesloten in december 2002, is afgesproken 10.000 zogeheten Instroom/Doorstroom-banen (ID-banen) om te zetten in reguliere banen. Tijdens acties medio november worden gemeenten en werkgevers actief ondersteund bij het regulier maken van de ID-banen. De convenantpartijen dragen 'best practices' en concrete oplossingen voor knelpunten aan. De werkgevers in de sectoren zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang en de gemeenten krijgen gerichte informatie per sector over de mogelijkheden.

Dit schrijft staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. In deze brief maakt Rutte ook de stand van zaken met betrekking tot de resultaten tot nu toe bekend. Op 24 oktober jl. waren 3242 aanvragen ingediend, waarvan 2132 zijn toegekend. Van de aanvragen wordt tot nu toe 95% gehonoreerd.

De subsidieregeling houdt in dat werkgevers in 2003 en 2004 in totaal 17.000 euro subsidie krijgen wanneer zij een ID-baan omzetten in een reguliere baan voor onbepaalde tijd. Voor de subsidieregeling is 170 miljoen euro beschikbaar. Voor ID-banen in de sectoren zorg, onderwijs, kinderopvang en veiligheid is door de betrokken ministeries extra geld uitgetrokken.

Tijdens overleg met de VNG en de sociale partners is gebleken dat de beschikbare tijd een belangrijk knelpunt is. Gemeenten hebben gewacht op zekerheid over hun financiële middelen voor 2004, voordat zij afspraken met werkgevers aan wilden gaan. Daarom ziet staatssecretaris Rutte samen met de andere convenantpartijen mogelijkheden voor een "eindspurt".

De subsidieregeling is per 1 maart jl. in werking getreden. Gemeenten, werkgevers en ID-werknemers zijn uitgebreid geïnformeerd via voorlichtingsmateriaal en -bijeenkomsten. Per 1 juli jl. is de subsidieregeling versoepeld. Met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt samengewerkt om meer reguliere banen te bevorderen in de sector openbare veiligheid. Het aantal aanvragen wordt per gemeente op de internetsite van het ministerie van SZW gepubliceerd, zodat individuele gemeenten zicht hebben op de verrichtingen van de werkgevers in de eigen gemeente.


---

De volledige tekst van de brief staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de rechter knoppenbalk).