Rechtbank Leeuwarden



Fietsenwinkel schendt rechten Batavus met website
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 4-11-2003

De president van de rechtbank te Leeuwarden heeft op 30 oktober 2003 in kort geding geoordeeld dat de fietsenwinkel met de website de rechten van Batavus schendt.

In de website wordt het merk van Batavus gebruikt als hyperlink: de naam "Batavus", uitgevoerd in enigszins cursieve en "vette" druktletters, met daarbij een ovaalvormig object waarin gestyleerd
-door middel van enkele lijnen- een voorovergebogen fietser is weergegeven. De president heeft geoordeeld dat dit niet mag. Op deze manier wordt namelijk de indruk gewekt dat er een commerciële band bestaat tussen de fietsenwinkel en Batavus, hetgeen niet (meer) het geval is.

Ook het plaatsen van de website van Batavus in een kader van Bikemotion (het zgn. 'framen') is volgens de president in dit geval niet toegestaan. Op deze wijze wordt de indruk gewekt dat de informatie van Batavus eigen materiaal van de fietsenwinkel met de website betreft.

Ten slotte heeft de rechter geoordeeld dat Batavus als websitehouder gerechtigd is om te voorkomen dat haar website via een hyperlink van een derde kan worden bereikt. De website zal als gevolg van dit vonnis dus aangepast moeten worden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AN4570

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=13577&i=32&ti=3