DIERENBESCHERMING

Positieflijst huisdieren: gemengde gevoelens Dierenbescherming

PERSBERICHT

Gemengde gevoelens Dierenbescherming over 'positieflijst' exotische huisdieren

Den Haag, 4 november 2003 - De Dierenbescherming reageert met gemengde gevoelens op de vandaag door de Raad voor Dierenaangelegenheden voorgestelde 'positieflijst' om het aantal exotische huisdieren te beperken. Directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming: 'Enerzijds zijn we natuurlijk content met het feit dat de Raad inziet dat veel dieren niet geschikt zijn als huisdier, anderzijds hebben we nogal wat kritiek op de uiteindelijke lijst'.

De kritiek van de Dierenbescherming heeft vooral betrekking op het feit dat de Raad, die de minister van Landbouw adviseert, uitgaat van een 'ja, mits'-benadering: je mag deze dieren houden, mits ze daar geschikt voor zijn. Dit terwijl de wet waar de lijst in opgenomen moet worden (de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren) terecht uitgaat van een 'nee, tenzij'-principe: je mag deze dieren niet houden, tenzij ze daar geschikt voor zijn. Zo zijn legio vogels door de Raad geschikt bevonden om als huisdier te worden gehouden, tenzij te zijner tijd blijkt dat dat niet het geval is. Op dat moment is er al veel leed geleden. Daarnaast vindt de Dierenbescherming dat trekvogels, vanwege hun specifieke gedrag, in principe niet als huisdier gehouden zouden mogen worden. De Raad denkt daar in bepaalde gevallen anders over.

De Dierenbescherming is zeer teleurgesteld dat dieren die nu al ernstig in hun welzijn worden aangetast en zeer vaak in opvangcentra belanden, zoals bijvoorbeeld de wasbeer, tóch op de lijst zijn gekomen. Een ander belangrijk punt betreft dieren die afkomstig zijn uit het wild. De Dierenbescherming vindt dat uit het wild gevangen dieren nooit terecht mogen komen in Nederlandse huiskamers. De Raad stelt echter dat wildvang in bepaalde gevallen zo belangrijk is voor de lokale economie, dat het in die gevallen mogelijk moet blijven wilde dieren te importeren.

Volgens de Dierenbescherming zal ook snel duidelijk moeten worden onder welke condities de dieren die de Raad nu op de positieflijst heeft staan moeten worden gehouden. De Raad doet daar nu nog geen uitspraken over.

(einde bericht)