Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Cliëntenraden over aangekondigde wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen

04-11-2003

Reactie op brief Landelijke Organisatie Cliëntenraden over aangekondigde wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2417714

4 november 2003

In uw brief van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzocht u mij te reageren op het ingesloten afschrift van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) te Utrecht aangaande de aangekondigde wijziging van de WMCZ.

In bovengenoemde brief spreekt het LOC, mede namens de LPR en de LSR, zijn zorg uit over het uitblijven van de aangekondigde wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ). Tevens wordt mijn aandacht gevraagd voor uitbreiding van de reikwijdte van de WMCZ naar zorgaanbieders die niet uit collectieve middelen worden gefinancierd, zoals privé-klinieken.

Wat de wijziging van de WMCZ betreft kan ik u mededelen dat dit onderwerp mijn aandacht heeft. Vooralsnog wordt echter eerst voorrang gegeven aan het uitwerken van de activiteiten uit het Implementatieplan WMCZ, dat ik u bij brief van 13 augustus heb toegezonden. Mijn medewerkers zijn intensief in overleg met het LOC, de LPR, de LSR, Vraagraak, Raad op Maat en de Landelijke Vereniging van Thuislozen om het implementatieplan verder uit te werken en te realiseren. Het streven is om voor het onderwerp wetsaanpassing in de loop van 2004 capaciteit vrij te maken, zodat nog voor de zomer van 2004 met het veld over een concepttekst overleg kan worden gevoerd. Tegen die tijd zal er ook duidelijkheid zijn over de eventuele wenselijkheid om de reikwijdte van de wet uit te breiden naar zorgaanbieders die niet uit de collectieve middelen worden gefinancierd.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Kamerstuk,

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20492