Programmabureau Advies Overheid.nl

Nieuwe belastingproducten in het digitale loket Enschede

Er staan een tweetal nieuwe belastingproducten in het digitale loket van de gemeente Enschede: de hondenbelasting kan digitaal worden geregeld en er kan een kopie van WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken) worden aangevraagd.

Hondenbelasting
Iedere inwoner van Enschede die n of meer honden heeft, moet daarvan aangifte doen voor de hondenbelasting. Belastingplichtigen ontvangen jaarlijks een aanslag voor de hondenbelasting. Als u uw hond in de loop van het jaar aanschaft, moet u binnen een week om toezending van een aangiftebiljet vragen. Voor honden jonger dan zes maanden die nog bij de moederhond zijn, hoeft u geen belasting te betalen. Voor het aanmelden, afmelden en bewaar maken tegen de hondenbelasting hoeft u voortaan niet meer naar het stadskantoor, dit kunt u vanuit huis regelen via het digitale loket van de gemeente Enschede.

WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken) Naast het opvragen van de WOZ-waarde kan er tegenwoordig ook een kopie van de WOZ-beschikking via het digitale loket worden aangevraagd.De Wet WOZ regelt de waardering van alle onroerende zaken: woningen, maar ook openbare gebouwen en bedrijfspanden. De uitkomst van deze waardering wordt gebruikt bij het heffen van verschillende belastingen. Een aantal gegevens, zoals de WOZ-waarde, wordt ook doorgegeven aan het Waterschap Regge en Dinkel en aan de Belastingdienst. Dit is wettelijk verplicht. Alle drie partijen gebruiken bij het heffen van hun belastingen dezelfde taxatiegegevens. Indien u het niet eens bent met de voor u vastgestelde WOZ-waarde kunt u binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar maken, dit kan ook via het digitaal loket: kies hiervoor de optie 'Ik wil tegen de WOZ-waarde bezwaar maken' op het Plein.Het digitaal loket werd in 2003 al door 160.663 personen bezocht.

Het Digitaal Loket van de gemeente Enschede is te bereiken via www.loket.enschede.nl en via de gemeentelijke website www.enschede.nl onder Digitale Loketten.
(Persbericht gemeente Enschede)

www.ictu.nl