Gemeente Westerveld

31-10-2003
Sociale Zaken Westerveld licht burgers persoonlijk voor over nieuwe wet

Op vrijdag 31 oktober jl. heeft Westerveld het gehele cliëntenbestand van Sociale Zaken uitgenodigd voor een voorlichtingsmiddag. Het gaat om ongeveer 160 mensen. Tijdens deze middag heeft Westerveld de cliënten persoonlijk over de nieuwe Wet Werk en Bijstand geïnformeerd. Voorzover bekend is de gemeente Westerveld een van de weinige gemeenten in Nederland die het hele cliëntenbestand op deze persoonlijke manier voorlicht over veranderingen.

Nieuwe wet
Vanaf 1 januari 2004 zal de Algemene bijstandswet niet meer bestaan, maar geldt een nieuwe wet, de Wet werk en bijstand (WWB). Die verandering betekent nogal wat voor mensen met een bijstandsuitkering en voor de gemeenten in Nederland.

Wat er precies verandert door de WWB is niet in het kort aan te geven. Veranderingen doen zich voor op het terrein van rechten en plichten van de uitkeringsgerechtigden en op de wijze van financiering van het rijk naar de gemeenten. De gemeenten ontvangen een beperkt budget om de wet uit te kunnen voeren en om die reden zal er, nog meer dan nu al het geval is, moeten worden gekeken naar de arbeidsmogelijkheden van de mensen met een uitkering.

Voorlichtingsmiddag
Om de mensen goed voor te lichten over de nieuwe wet en de veranderingen die dat met zich meebrengt, heeft de gemeente Westerveld besloten alle cliënten en geïnteresseerden uit te nodigen voor een presentatie over de nieuwe wet. In totaal gaat het om ongeveer 160 cliënten. Dit heeft afgelopen vrijdag plaatsgevonden in het gemeentehuis in Havelte. Op deze voorlichtingsmiddag waren ongeveer 30 cliënten. Na een welkomstwoord van de wethouder, de heer Roelof Martens, hebben Douwe Zijlstra (hoofd afdeling Sociale Zaken) en Rineke van der Galiën (beleidsmedewerker) de hoofdlijnen van de wet geschetst. Daarna ontwikkelde zich een levendige discussie over de gevolgen van de WWB voor de mensen met een uitkering.

De cliënten die niet aanwezig waren, zijn schriftelijk geïnformeerd over de nieuwe wet.