Dienstenbond CNV

Principe-akkoord over nieuwe CAO bij BIC

01-11-2003

Op 29 oktober jl. is er tussen vakbonden en werkgever voor de derde keer overleg gevoerd over een nieuwe CAO voor de medewerkers bij BIC, en met succes. Partijen hebben een principe-akkoord bereikt. Op 10 november as. zal dit akkoord aan u als lid worden voorgelegd met een mondelinge toelichting daarbij en zal uw mening worden gevraagd.

Wat is er overeengekomen:

Looptijd
Van 1 juli 2003 tot 1 juli 2004

Loon

1% loonstijging per 1 juli 2003
0,5% loonstijging per 1 oktober 2003
0,5% loonstijging per 1 januari 2004

Ziekteverzuim

1 extra vakantiedag wanneer een werknemer gedurende een kalenderjaar niet ziek is geweest (met ingangsdatum 1-1-2004).

Afbouwregeling
Voor werknemers die door werkgever van een ploegendienst naar een dagdienst worden overgeplaatst is een afbouwregeling afgesproken, waarvan de lengte afhankelijk is van de periode dat in ploegendienst is gewerkt.

Overleg met vakbonden
Afgesproken is dat wanneer op grond van bedrijfseconomische redenen sprake is van negatieve effecten op de werkgelegenheid, vakbonden en werkgever met elkaar in overleg treden om de voor de werknemers negatieve gevolgen te bespreken. Sociale plannen dienen met de vakorganisaties betrokken bij de BIC CAO afgesloten te worden.

Wet Verbetering Poortwachter
Werkgever betaalt bij ziekte na 52 weken100% in plaats van 70% loon door in de volgende gevallen:

- wanneer de behandeling van de WAO-aanvraag wordt uitgesteld omdat werkgever zich niet genoeg heeft ingespannen om de reïntegratie van de arbeidsongeschikte werknemer te bevorderen;

- wanneer werkgever en werknemer gezamenlijk besluiten de WAO-aanvraag uit te stellen.
De werknemer die gebruik maakt van een second opinion wordt 100% doorbetaald tot de uitslag van de second opinion bekend is (met een maximum van een maand). Wanneer de uitslag het standpunt van de arbodienst bevestigt, kan de werkgever de onterechte betaling terugvorderen.

Periodiek overleg
De volgende onderwerpen komen in het periodiek overleg van februari 2004 aan de orde:

- kinderopvang:
Tijdens de looptijd van de CAO wordt een studie gedaan naar de behoeften en mogelijkheden van een kinderopvangregeling. Vakbonden zijn hier direct bij betrokken.

- functiewaardering:
Gedurende de looptijd van de CAO wordt vorm gegeven aan het invoeren van een functiewaarderingssysteem.

- verlofsparen:
Mogelijkheden hiertoe worden onderzocht.

- pensioenen:
Werkgever verricht in overleg met de OR onderzoek naar aanpassing en actualisering van de pensioenregeling. Bonden worden tijdens het overleg geïnformeerd over de stand van zaken.

Ledenvergadering
Graag nodigen wij u uit voor de ledenvergadering van 10 november as. om 17.00 uur in de showroom bij u in het bedrijf. Wij zullen het principe-akkoord dan aan u toelichten en u heeft de gelegenheid tot het stellen van vragen. Vervolgens zal u worden gevraagd in te stemmen met dit principe-akkoord.

Vragen?
Bestaan er nog onduidelijkheden dan kunt u contact opnemen met bestuurder Karin Baelemans, email: k.baelemans@cnvdibo.nl.