Gemeente Grave

Aanscherping controle indieningsvereisten bouw- of sloopvergunning

In verband met de nieuwe landelijke wetgeving inzake het bouwen en slopen zijn de indienings-vereisten voor bouw- en sloopaanvragen aangescherpt. Het ministerie van VROM constateert ieder jaar dat de kwaliteit van de bouwvergunningen per gemeente grote verschillen vertoont. Het ministerie dringt er dan ook bij de gemeenten op aan dat de aanvragen om bouwvergunning en sloop-vergunningen goed aan de geldende regels worden getoetst. In de publicatie van 20 augustus 2003 is dit al aangekondigd. In deze publicatie worden enkele onderwerpen belicht die van belang zijn bij het indienen van een bouw- of sloopvergunning.

Slopen met asbesthoudende materialen (meer dan 35 m²) § Indien u sloopwerkzaamheden met asbesthoudende materialen wilt laten uitvoeren, dient u bij de aanvraag om sloopvergunning een KOMO (of een gelijkwaardig) certificaat te voegen van het bedrijf dat de sloopwerkzaamheden feitelijk uitvoert.
§ Indien u sloopwerkzaamheden wilt laten uitvoeren dient u bij de aanvraag om sloopvergunning tevens een sloopveiligheidsplan te voegen. Het sloopbedrijf kan voor u een dergelijk document samenstellen. De intentie van dit plan is het waarborgen van de persoonlijke veiligheid op en rond de sloopplaats. Bij de gemeente is een checklist beschikbaar voor het opstellen van een dergelijk plan. § Indien het u bekend is of indien u vermoedt dat bij het slopen asbest kan/zal worden aangetroffen dient u bij de aanvraag om sloopvergunning tevens een rapportage aan te leveren inzake de locatie en de soort van de asbesthoudende materialen. Voorts zal deze rapportage moeten aangeven wie de uiteindelijke ontvanger/verwerker van het asbest zal zijn.
§ Indien bij het slopen naar verwachting minder dan 10 m³ afval oplevert kunt u vergunningsvrij slopen, tenzij bij het slopen tevens asbesthoudende materialen aangetroffen zullen worden (tot maximaal 35 m² geschroefd plaatmateriaal). In dat geval kunt u volstaan met een sloopmelding. Betreft het totaal meer dan 35 m² asbesthoudende beplating, dan dient u een sloopvergunning aan te vragen.

Bouwen en aanvraag om bouwvergunning
§ Alle in te dienen stukken (ook de sterkteberekeningen en de bodemonderzoeken) dient u in viervoud aan te leveren. Dit geldt niet voor eventuele fotos ten behoeve van de welstandscommissie. § Ingediende aanvragen om bouwvergunning liggen in principe niet ter visie. Aanvragen liggen slechts ter visie indien het gemeentebestuur het voornemen heeft uitgesproken vrijstelling te verlenen van het betreffende bestemmingsplan. De termijn waarin een aanvraag ter visie ligt wordt in deze gemeentelijke informatierubriek vermeld. § Bij een aanvraag om bouwvergunning moeten (indien van toepassing) tevens sterkteberekeningen van de hoofdconstructie worden gevoegd. De bouwaanvragen worden vóór het verlenen van de vergunning getoetst aan de constructievoorschriften van het Bouwbesluit en niet meer achteraf.

Bij de grotere projecten waarbij sprake is van meerdere bouwdelen en of meerdere vloeren/ vloervelden, kunnen detailberekeningen voor een onderdeel nog wel achteraf aangeleverd worden ter beoordeling. § Bij projecten welke gevolgen kunnen hebben voor de persoonlijke veiligheid van mensen of welke schade kunnen toebrengen aan de omliggende bebouwing dient u een bouwveiligheidsrapport te voegen. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende werken :
- het ontgraven van de bodem nabij bestaande bebouwing;
- het onttrekken van grondwater (bemaling) aan de bodem nabij bestaande bebouwing;

- het bouwen op hoogte nabij bestaande bebouwing. § Ten behoeve van de advisering door de regionale welstandscommissie dient u bij de aanvraag om bouwvergunning altijd fotos te voegen. Op basis van deze gegevens kan de commissie zich een beeld vormen van de bestaande toestand.
§ Conform de huidige werkwijze worden alleen bouwplannen aan de welstandscommissie voorgelegd welke passen binnen de planologische voorschriften. Ook bouwplannen, waarbij burgemeester en wethouders vooraf het voornemen hebben uitgesproken om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan, kunnen worden voorgelegd aan de welstands-commissie.
§ Op de plattegronden moeten de gebruiksfuncties van eventuele nieuwe ruimten en of gebouwen aangeduid worden conform de benamingen en de begrippen van het Bouwbesluit. Bij andere gebruiksfuncties dan wonen dient u een tevens de zogeheten bezettingsgraad aan te geven. § Voor het indienen van principeverzoeken is door het college van burgemeester en wethouders een nieuwe regeling vastgesteld. De daartoe bestemde formulieren kunnen worden verkregen aan de balie bij het bureau Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze formulieren worden vanaf eind december ook op de website van de gemeente beschikbaar gesteld. De aanvrager kan desgewenst in deze regeling een keuze maken uit:
- een planologische voortoetsing (v1);

- een planologische voortoetsing en tevens een advies van de welstandscommissie (v2).
Met ingang van 1 januari 2004 worden voor de beoordeling van principeverzoeken leges in rekening gebracht. Deze leges bedragen 25% van de leges die zijn verschuldigd voor het indienen van een aanvraag om bouwvergunning.
§ In de procedure tot het verlenen van een bouwvergunning wordt tevens gecontroleerd of er een redelijke relatie is tussen de door de aanvrager opgegeven bouwkosten en de objectieve bouw-kosten. De aanvrager kan verzocht worden om een nadere specificatie aan te leveren van de opgegeven bouwkosten. Het uitvoeren van werken in eigen beheer heeft geen vermindering van bouwkosten tot gevolg.

Vergunningsvrij bouwen
Indien u aan de balie van het bureau Ruimtelijke Ontwikkeling wilt laten checken of een beoogd bouwwerk wellicht vergunningsvrij uitgevoerd kan worden is het aan te bevelen dat u een eenvoudige schets meeneemt met maten (gevels/plattegrond) van het bouwwerk, van de reeds aanwezige bebouwing op uw perceel en van het totale perceeloppervlak. Op basis van alleen mondelinge informatie kunnen geen balieverzoeken in behandeling worden genomen.

Voorkom dubbele leges
Als blijkt dat de aanvraag om bouwvergunning niet of in onvoldoende mate gegevens is voorzien, wordt deze maar niet voordat u éénmalig in de gelegenheid bent gesteld om deze aan te vullen buiten behandeling gesteld. Voor een aanvraag om bouwvergunning die buiten behandeling is gesteld geldt dat hiervoor toch leges zijn verschuldigd. Wilt u toch bouwen dan dient opnieuw een aanvraag te worden ingediend waarvoor u wederom leges verschuldigd bent. In zon geval betaalt u dus dubbel voor dezelfde aanvraag en dat is zonde van het geld. Reden genoeg om een aanvraag om bouwvergunning goed voor te bereiden en waar nodig deskundige hulp van bijvoorbeeld een architect in te huren.

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met de heren Grunder en Poot van het bureau Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon 477221.