Gemeente Amsterdam

Begroting unaniem aangenomen
Raad vraagt om inhoud en daadkracht
4 november 2003 - Johanneke Helmers

`Het woord' en de roep om daadkracht en actief en creatief denken stonden centraal in de raadsvergadering van 29 oktober. Vooral bij de Algemene Beschouwingen bleek de raad een erudiet gezelschap. Er werd rijkelijk geciteerd uit Keynes, Smith, Van Westerloo, Mak en een liefdesgedicht van Ohlsen. Creativiteit en zakelijkheid bleken dan ook samen te kunnen gaan. Er was tevredenheid over de begroting. Amsterdam heeft de verplichting de bezuinigingen vanuit Den Haag te repareren voor de zwakken in de Amsterdamse samenleving.

10 en 11 december wordt de behandeling vervolgd en komen de moties van de verschillende partijen aan de orde. Zie voor de teksten van de beschouwingen de links. Overigens: de gesproken tekst geldt.

Het k-woord sist zachtjes na

De ophef in de pers over aantekeningen van een van de fractievoorzitters liep in de raad met een sisser af. De raad vroeg aandacht voor de eenvoud waarmee de term kutmarokkanen in het spraakgebruik glipt. Wethouder Oudkerk wees op zijn excuses van vorig jaar, toen hij de term introduceerde. Als partijleider van de PvdA wil hij zich ook excuseren voor het lekken van de aantekeningen van Tjalling Halbertsma. `Als partij en als college distantiëren we ons van de term.' Oudkerk: `ik heb er geen begrip voor, maar ik begrijp wel dat het woord wordt gebruikt.' De eenvoud waarmee het woord in het dagelijks taalgebruik lijkt te zijn geglipt, baart raad en wethouder dan ook zorgen. Oplettendheid wordt toegezegd.

Algemene Beschouwingen: optimistisch slagveld van creativiteit

Opvallend was dat somberheid over economisch zwaar weer in de vergadering niet de overhand kreeg. Overhand kreeg het optimisme. Bezuinigingen, wetswijzigingen en tegenvallers kunnen volgens de raad ook kansen bieden. Creativiteit wordt dan namelijk nodig en aangesproken. Die creativiteit bleek niet alleen uit de vorm van de verschillende toespraken: telefoongesprekken, rapportcijfers, voetbalwedstrijden, gedichten en goochelaars passeerden de revue.

Ook inhoudelijk was de raad creatief. Intensieve samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, anticyclisch investeren, ambachtsscholen, verminderen van subsidies om integratie te bevorderen, halvering van het aantal stadsdelen, ter kraak aangeboden kantoren aan de Zuidas, uitkeringen in natura, het tot beschermd stadsgezicht maken van de Ceresterminal, salarisschalen inleverende topambtenaren, aanpak van het belgeluid van de trams en herintroductie van de stadsbouwmeester en. Het werd allemaal genoemd.

Raad roept op tot minder simplisme

Ondanks het optimisme waren er ook zaken die de raad zorgen baarden. Maatschappelijk simplisme, armoede en arbeidsparticipatie en samenhang van college baren de raad zorgen.

Groot was de vraag van de raad aan het college niet mee te gaan met de trend van simplisme. De wereld is complex. `In 1984 zaten achter het IJzeren Gordijn de communisten en het beschaafde deel van Europa en het beschaafde deel van Europa groeide tot Unie'. Nu komt er van alles op ons af en lijkt er geen verband meer tussen zaken te bestaan. `Duidelijkheid over wat goed is en wat slecht niet meer zo vanzelfsprekend'. Volgens de raad vragen veel problemen om een integrale aanpak. Het simplisme lijkt er meer en meer `toe te lijden dat we met z'n allen straks figureren in een slechte B-film. Vlakke karakters, lege statements van verontwaardiging, versimpeling'.

Het anticyclisch investeren van het college wordt dan ook door de raad gesteund. Juist in matige tijden investeren. `Tegen de trend van hypes en hetzes. Tegen de trend van simplisme.'

Armoede en werk: alle bijstandsgerechtigden een dag aan het werk voor de stad

Extra aandacht werd ook nog eens gevraagd voor het armoedebeleid en arbeidsparticipatie. Meedoen in de maatschappij is essentieel. Hiervoor kunnen onorthodoxe maatregelen worden getroffen, aldus een van de partijen: `Als elke bijstandsgerechtigde één dag per jaar een maatschappelijke tegenprestatie levert, betekent dat 150 man per dag inzet voor de stad erbij.' Voor het armoedebeleid is 8 miljoen extra gereserveerd, maar voor de raad is onduidelijk waar dat geld is gebleven. De raad vroeg om inzicht in de plannen met dat geld.

Openbare collegevergaderingen en samenhang van het college

Vooral de samenhang in het college werd ter discussie gesteld. De raad maakt zich zorgen over over elkaar heenvallende wethouders in het openbaar. Het antwoord van de burgemeester dat er in het college raspaardjes zitten `en die zijn nu eenmaal moeilijk te temmen.', stelde nog niet gerust.

Ook het lekken van informatie naar pers begint een doorn in het oog te worden. `een oude wens van de PSP is door het college volledig gehonoreerd: de collegevergaderingen zijn openbaar', stelde een van de fractievoorzitters. De raad wil juist graag adequate uitvoering van het beleid. En niet zozeer persoonlijke profilering van wethouders.

De raad steekt daarbij ook de hand in eigen boezem. `Elke geïnteresseerde burger die de raads- of commissievergaderingen volgt, moet óf gewend zijn aan het politiek gekwek óf zich helemaal rotschrikken. Het moet anders. Debat in de raad, laat de politieke verschillen maar duidelijk worden.

Dualisme en nieuwe politiek

Mevrouw Özütok haalde het al aan in haar felle afscheidsspeech: er is volgens haar nog te weinig sprake van nieuwe politiek. Ze kan meer bereiken via haar vakbondswerk dan via het werk in de gemeenteraad en vertrekt mede daarom uit de raad. Het college gedraagt zich ouderwets en goede oppositie volgens haar nog steeds niet mogelijk door een-tweetjes tussen collegepartijen.

Ook in de algemene beschouwingen kwam de term nieuwe politiek een aantal keer terug. `Het collectief belijden van kreten als meer Veiligheid, Zorg Onderwijs en oproepen tot verdraagzaamheid alleen is niet genoeg.' `We kennen in Amsterdam geen Fortuynisme, maar dat is omdat we beloofd hebben zaken doortastend aan te pakken.'

Ombuiging ambtelijk apparaat

Over de ombuiging van het ambtelijke apparaat is de raad nog niet heel gerust. Er werd om meer concrete informatie gevraagd over de aanpak hiervan. De burgemeester gaf aan dat de ombuiging volgens planning verloopt en de ombuigingen over toto 2007 zijn uitgesmeerd. `Geen kaasschaaf, wel een beter apparaat, met accentverlegging naar de uitvoering.' Zo wordt de bedrijfsvoering verbeterd (ICT, minder overhead, ziekteverzuim, gemeentebrede samenwerking) en worden de kosten van externe inhuur verminderd.

Raad maakt zich zorgen over kosten sanering Shellterrein

De raad heeft wethouder Stadig gevraagd om duidelijkheid over de kosten van de sanering van het Shellterrein in Amsterdam-Noord. Bij het besluit de grond te gaan gebruiken voor woningbouw is de raad verteld dat het risico van een grondsanering niet voor de gemeente zou zijn. Dit bleek later niet te kloppen. Wethouder Stadig heeft daarvoor toen excuses aangeboden. Ook hij was weer verkeerd geïnformeerd door Stadsdeel Noord. `We hebben afgesproken elkaar weer te gaan vertrouwen.'

Nu wil de raad zo snel mogelijk worden geïnformeerd over de precieze consequenties van deze verkeerde informatie. De wethouder onderzoekt dit en informeert de commissie Stedelijke Ontwikkeling over een maand.

`Als het nog even doorzakt, staat ie meteen op de rails'

Dat er vanwege verzakking een rijverbod van trams in de Vijzelgracht gold, werd ook aan de orde gesteld. Wethouder Van der Horst gaf aan dat onduidelijk is of de verzakking met de aanleg van de Noord/Zuidlijn te maken heeft. Tegelijk sluit hij niets uit. Over drie weken is daarover meer duidelijk. `Als het nog even doorzakt, staat ie meteen op de rails' aldus een raadslid.

Raad bemoeit zich niet met Thomas van Aquinokerk

De raad heeft besloten wethouder Belliot niet te vragen druk uit te oefenen op stadsdeel OudZuid om de Thomas van Aquinokerk voorlopig niet te sluiten. De raad steunde de wethouder in haar antwoord dat het sloopbesluit een stadsdeelbevoegdheid is. En dat er ook geen redenen zijn om de kerk een rijksmonument te vinden: stadsdeel en monumentenzorg kwamen tot die conclusie.

Raad en college willen meer vraaggestuurd onderwijs

De raad en college waren het eens over de notitie over het vraaggestuurde onderwijs. Inrichting van scholen op basis van pedagogische methode moet veel meer mogelijk worden. Dit in tegenstelling tot Haagse wetgeving waarin religieuze richting bepalend is. Het college gaat daarvoor in Den Haag lobbyen. Het College complimenteerde de notitie van de raad.

© Gemeente Amsterdam