Nederlandse Mededingingsautoriteit


NMA


NMa maakt rapport op tegen organisaties uitzendbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft rapport opgemaakt tegen vier organisaties in de uitzendbranche vanwege het misbruiken van kwaliteitskeurmerken om concurrenten buiten de deur te houden. De organisaties waartegen de NMa rapport heeft opgemaakt zijn: de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), de Vereniging Registratie Onderaannemers (VRO) en haar rechtsopvolger de Stichting Verificatie Registratie van Ondernemingen (SVRO), en de Stichting Financiële Toetsing (SFT). Volgens de NMa overtreden deze organisaties het kartelverbod.

Deze organisaties hebben certificeringsregelingen opgezet waartoe alleen uitzendondernemingen konden toetreden die lid zijn. De selectie van bedrijven die tot de regelingen worden toegelaten wordt in eigen hand gehouden. Buitenlandse toetreders tot de markt worden niet tot de regelingen toegelaten, evenals de leden van de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) en niet-aangeslotenen. ABU-leden vertegenwoordigen 67% van de markt. De betrokken organisaties hebben hiermee de Mededingingswet overtreden, aldus de NMa.

Grote opdrachtgevers maken veelvuldig gebruik van bedrijven uit het SFT-register omdat zij denken hiermee gevrijwaard te zijn van het verhaalsrisico van premie- en belastingafdracht. De inners van deze wettelijke betalingsverplichtingen (o.a. de Belastingdienst) hebben echter te kennen gegeven dat zij deze vrijwaring niet verlenen.

De Mededingingswet staat certificerings- of kwaliteitsregelingen toe, maar niet als de regelingen zodanig zijn opgezet dat concurrenten op onredelijke gronden buiten de deur worden gehouden.

De overtredingen hebben plaatsgevonden vanaf ten minste 1 januari 1998 tot en met heden. De NMa is dit onderzoek gestart naar aanleiding van diverse signalen en klachten. Bij het onderzoek heeft de NMa zich mede gebaseerd op gegevens die zijn verzameld tijdens een bedrijfsbezoek aan de Stichting VRO. De betrokken organisaties kunnen de komende periode op het rapport reageren. Daarna stelt de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en zo ja, of er een boete en/of een last onder dwangsom wordt opgelegd.