Het Nederlandse Rode Kruis

02 november 2003
Rode Kruis oefent rampenhulpverlening met speciale wedstrijd

Een "slachtoffer" bereidt zich voor

Eind oktober vond in de brandweerkazerne in Lelystad de eerste landelijke SIGMA-wedstrijd plaats. Het doel: oefenen op de hulpverlening. Weten wat je moet doen, mocht dat nodig zijn!

Ongevallen en rampen
Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt de overheid bij grote ongevallen of rampen. Onderdeel daarvan is de assistentie aan de ambulancediensten. Dat wordt gedaan door SIGMA-vrijwilligers. SIGMA staat voor Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie. Deze vrijwilligers hebben een speciale opleiding gevolgd. Zij helpen bij de verzorging, bewaking en het vervoer van slachtoffers.

Stevige discussie

Goed luisteren is ook belangrijk

Waarom een wedstrijd? Frank Verstraeten, hulpverleningscoördinator in Flevoland: "Het idee is zo´n anderhalf jaar geleden bij ons opgekomen. Het leek mij zinnig een dergelijke wedstrijd te organiseren om de theorie en de praktijk te kunnen toetsen en oefenen. Tien groepen SIGMA-vrijwilligers nemen deel". De wedstrijd bestond uit rijvaardigheid, theorie, tent opzetten, een kofferrace en infuus aanbrengen. Wim van Wijk van het Rode Kruis: "Het leerproces stond voorop. We hebben zelfs stevig gediscussieerd. Een leerzame wedstrijd, zo heb ik het ervaren."

En de winnaars? De SIGMA van Rotterdam-Rijnmond heeft de eerste prijs gewonnen. Het team scoorde het hoogst op de diverse wedstrijdonderdelen. Volgend jaar zal deze wedstrijd dus in Rotterdam worden georganiseerd.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Zoek het Rode Kruis bij ú in de buurt.