Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
4 november 2003 c080

---
Ruim 17 miljoen voor leefbaarheid wijken

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil het komend jaar 17,4 miljoen euro investeren om de kwaliteit en leefbaarheid in verschillende woonwijken te verbeteren. Het gaat er daarbij om bij nieuwbouwprojecten voldoende betaalbare woningen te kunnen bouwen, het eigen karakter van de wijk te versterken en de geschiedenis zichtbaar te maken. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2004, dat tijdens de begrotingsbehandeling in november aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Voor het verbeteren van de kwaliteit en de leefbaarheid in de wijken wil het college 9,5 miljoen euro uittrekken. Het gaat daarbij concreet om:
* het verbeteren van slechte naoorlogse appartementen
* het intensiveren van de aanpak van woningen boven winkels
* verbeteren van de omgeving Couwenbergstraat/Thorbeckestraat (Hatert)


* gevelisolatie van een aantal panden aan de St. Annastraat, Groenestraat en Bloemerstraat

* voorbereidingen en uitvoering van woonomgevingsprojecten in Wolfskuil, Hatert, Heseveld, Lent etc.

Het college wil tevens dat bij nieuwbouwprojecten 40 procent van de woningen voor iedereen bereikbaar is. De zogenoemde betaalbare en sociale woningen. Vanwege hoge verwervingskosten, bijvoorbeeld door aankoop van een fabriek of school, is het lastig om dit percentage in alle gevallen te halen. Om dit toch mogelijk te maken wil het college 4,4 miljoen euro uittrekken.

Aan de versterking van de stedelijke identiteit en diversiteit wil het college 3,5 miljoen euro besteden. Het gaat daarbij om:
* het zichtbaar maken van de cultuurhistorische kenmerken binnen bebouwing of openbare ruimte

* cultuurhistorie een plek te geven binnen de planvorming van stedelijke projecten zoals de Hessenberg, Koers West, Kronenburgerpark etc.
* het opknappen van belangrijke Nijmeegse Rijksmonumenten zoals het Waaggebouw

* uitwerken en uitvoeren van initiatieven op het terrein van buurteconomie

---
Een groot deel van de in totaal 17,4 miljoen euro wordt door het Rijk gefinancierd. Het kabinet heeft aangekondigd hier voor de periode van 2005 tot en met 2009 fors op te willen bezuinigen. Daarmee komen de investeringsmogelijkheden in de kwaliteit van woonwijken ernstig in gevaar. Samen met wethouders van andere grote en middelgrote steden pleit wethouder Paul Depla dan ook voor behoud van deze belangrijke investeringsgelden. De uitkomst hiervan moet aan het einde van dit jaar bekend zijn. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht