Nederlandse Mededingingsautoriteit


ABU

NMA maakt rapport op tegen kwaliteitskeurmerken uitzendbranche

Vandaag heeft de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) bericht ontvangen van de NMa dat rapport is opgemaakt tegen SFT, VRO en de ABU. De verdenking luidt dat de organisaties een certificeringsregeling hebben opgezet die in overtreding is met de Mededingingswet. Bedoeld worden de criteria die SFT en de ABU stellen aan (nieuwe) leden en die VRO controleert. Deze zouden marktafschermend zijn.

De (strenge) eisen die de organisaties aan hun leden stellen, hebben als doel kwaliteit in de branche te waarborgen. De eisen beschermen inlenende bedrijven tegen malafide praktijken. Inleners die in zee gaan met een bedrijf dat voldoet aan de criteria van SFT en die zijn gecontroleerd door VRO, weten op die manier dat belastingen zijn betaald, dat premies zijn voldaan en dat gewerkt wordt met de CAOs. Alle leden van de ABU voldoen aan die criteria. Ondernemingen die niet voldoen aan de criteria, kunnen die waarborgen niet geven. Opname in het register van SFT biedt inleners garanties van het goede betaalgedrag van premies en belastingen van de aangesloten ondernemingen. Dit wordt ook door UWV en Belastingdienst erkend. In tegenstelling tot wat het persbericht van de NMa vermeldt, kunnen ook niet-georganiseerde ondernemingen en NBBU-leden zich aansluiten bij SFT (en hebben zich ook aangesloten).

Sinds de opheffing van het vergunningenstelsel in 1998 zijn er vele duizenden uitzendondernemingen bijgekomen. Het aantal ondernemingen dat zich niet houdt aan de wet- en regelgeving wordt op 8.000 geschat. Hun productie wordt op 120.000 tot 160.000 mensjaren geraamd met een omzet van 4 tot 5,5 miljard euro. Deze malafide uitzendondernemingen berokkenen de uitzendbranche veel schade. Niet alleen is er sprake van imagoverlies. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie wat leidt tot een grote omzetderving.

De ABU zal zich buigen over het rapport en ziet de afloop met vertrouwen tegemoet. Temeer daar de ABU politiek veel steun krijgt voor deze vorm van zelfregulering.

Voor de redactie,