Gemeente De Ronde Venen

Nieuwe wandelroute over Spoordijk
04-11-2003

Wandelaars in De Ronde Venen kunnen vanaf het voorjaar van 2004 waarschijnlijk een rondwandeling maken over de oude spoorbaan tussen Vinkeveen en Wilnis en door de polder Vinkeveen/ Groot Wilnis. Het college van burgemeester en wethouders stelt 20.000 ter beschikking om de route te realiseren. Om de route te kunnen realiseren dient een zestal knelpunten opgelost te worden. Zo ontbreken er vier bruggen.

In september 2002 is overleg gestart tussen de gemeente De Ronde Venen en de wandelvereniging Te Voet over een wandelroute Spoordijk Vinkeveen / Groot Wilnis. Het betreft een bijzondere rondwandeling van circa 17 kilometer met een hoge natuurbelevingswaarde. De route is grotendeels (ongeveer 80%) onverhard en loopt langs cultuurhistorisch waardevolle objecten, zoals het voormalige stationsgebouw aan de Demmerik in Vinkeveen en de enig overgebleven baanwachterswoningen aan de Ringdijk in Vinkeveen. De route loopt onder andere door de kernen Wilnis en Vinkeveen, over de voormalige spoorbaan en door de polder Vinkeveen/ Groot Wilnis. De wandeling kan op diverse punten starten. De drie belangrijkste zijn: Dorpsstraat Wilnis, centrum Vinkeveen en Bosdijk.

Een deel van de wandelroute zal ook deel uitmaken van de wandelroute Geuzensloot, een rondwandeling van ca. 9 kilometer die, conform de huidige planning, in het jaar 2004 zal worden gerealiseerd.

Naast de gemeente en de wandelvereniging Te Voet zijn diverse andere partijen bij het project betrokken, zoals NS Vastgoed, Dienst Waterbeheer en Riolering, Recreatieschap Vinkeveense Plassen, Recreatieschap Loosdrecht, Stichting Civilion (organisatie die historisch waardevolle waterbouwkundige objecten herplaatst en hierover informatie geeft), projectbureau de Venen (Stichting de Venen), Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht.

De totale uitvoeringskosten zijn geraamd op 150.000. De provincie Utrecht heeft kenbaar gemaakt een bijdrage van 60.000 beschikbaar te stellen. Dienst Landelijk Gebied (DLG) wordt verzocht om in het kader van de SGB-subsidie voor plattelandsontwikkeling een bedrag van 50.000 beschikbaar te stellen. DWR wordt een bijdrage van 20.000 gevraagd. De gemeente zal een bijdrage van 20.000 euro beschikbaar stellen als alle subsidietoezeggingen beschikbaar worden gesteld.