Gemeente De Ronde Venen

Gemeente adviseert Commissariaat voor de Media over lokale omroep 04-11-2003

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het Commissariaat voor de Media te laten weten dat de Vereniging Lokale Omroep Rondevenen als representatief voor de gemeente De Ronde Venen kan worden aangemerkt en voldoet aan de in artikel 30 van de Mediawet gestelde eisen. Dit advies is noodzakelijk voor het Commissariaat voor de Media om voor de komende vijf jaar zendtijd toe te wijzen.

Het Commissariaat voor de Media is het orgaan dat zich ondermeer bezighoudt met de toewijzing van zendtijd aan omroepinstellingen en de naleving van de wettelijke eisen, die zijn vastgelegd in de Mediawet.

Op 10 juli 1998 heeft het Commissariaat voor de Media aan de Vereniging Lokale Omroep Rondevenen (VLOR) voor een periode van vijf jaar zendtijd toegewezen. De vereniging heeft in januari 2003 een verzoek ingediend tot toewijzing van zendtijd voor een nieuwe periode van vijf jaar. Voordat het Commissariaat een beslissing neemt, moet de gemeenteraad adviseren over de vraag of de lokale omroep voldoet aan de eisen die de Mediawet stelt.

In artikel 30 van de Mediawet worden de eisen geformuleerd waaraan een lokale omroep moet voldoen.
De eerste eis heeft betrekking op de rechtsbevoegdheid van de lokale omroep. De Vereniging Lokale Omroep Rondevenen is volledig rechtsbevoegd. De tweede eis heeft betrekking op de doelstelling. De doelstelling zijn door de Vereniging in de statuten neergelegd en deze doelstellingen voldoen aan de eis. Tot slot moet de lokale omroep een orgaan hebben dat het programmabeleid bepaalt. De Vereniging Lokale Omroep Rondevenen heeft een programmabeleidbepalend orgaan ingesteld waarin zes personen zitting hebben. Deze personen vertegenwoordigen werkgevers, minderheden, kerkgenootschappen, kunst en cultuur, maatschappelijke zorg en welzijn en sport. Voor de stromingen werknemers en onderwijs en educatie bestaat op dit moment een vacature. De Vereniging is bezig deze vacatures in te vullen en denkt eind 2003 weer over een volledig bezet adviesorgaan te kunnen beschikken. De leden van dit adviesorgaan worden door het college van burgemeester en wethouders benoemd.

Het college concludeert dat de Vereniging Lokale Omroep Rondevenen in voldoende mate voldoet aan de eisen van de Mediawet en dat de vereniging kan worden aangemerkt als representatief voor de gemeente De Ronde Venen. Het voorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van 27 november aanstaande.

Het Commissariaat zal na ontvangst van het gemeentelijk advies binnen vier weken een besluit nemen over de hernieuwde toewijzing van de zendtijd aan de Vereniging Lokale Omroep Rondevenen.