Gemeente De Ronde Venen

Jaarverslag Logopedie 2002-2003
04-11-2003

In het kader van het gemeentelijk achterstandenbeleid (GOA) zijn de logopedisten van gemeente De Ronde Venen in september 2001 gestart met observatie op de peuterspeelzalen. Momenteel worden op maandag en dinsdag bezoeken gebracht aan de peuterspeelzalen. Met een uitbreiding van de formatie met 10 uur die is goedgekeurd kan ook op woensdagochtend peuterspeelzaalbezoek plaatsvinden. Dit blijkt uit het jaarverslag logopedie 2002-2003.

De overheid geeft hoge prioriteit aan het signaleren en aanpakken van ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen hebben ongeveer 450.000 kinderen op het moment dat zij naar de basisschool gaan al een ontwikkelingsachterstand. Het aanpakken van achterstanden heeft de meeste kans van slagen als dit zo vroeg mogelijk in de ontwikkeling van het kind gebeurt. Daarom is afgelopen jaar gestart met het bezoeken van peuterspeelzalen. De logopedisten vullen allemaal één dagdeel in op de peuterspeelzaal.

De Ronde Venen telt 3 particuliere en 7 gesubsidieerde peuterspeelzalen. De kinderen die de peuterspeelzaal bezoeken zijn tussen de twee en de vier jaar oud. Indien de logopedist bijzonderheden in de spraak-/taalontwikkeling van een peuter signaleert, dan wordt dit met de peuterspeelzaalleidster besproken. Via de peuterspeelzaalleidster worden de ouders op de hoogte gebracht en wordt hen verzocht contact op te nemen met de logopedist. Tot nu toe zijn er geen logopedische behandelingen op de peuterspeelzalen gegeven. Peuters die voor logopedie in aanmerking komen, worden door de logopedist (via de huisarts) doorverwezen naar een particulier gevestigde logopedist.

De observatie en screening op de peuterspeelzalen kan indien de ouders van de peuters actie ondernemen - op termijn leiden tot een daling van het aantal kinderen dat op de basisschool kampt met spraak- en taalontwikkelingsproblemen en waarvoor een behandeling noodzakelijk is. Dit effect kan na het huidig schooljaar al zichtbaar zijn.

Uit het jaarverslag blijkt dat de wachtlijst van basisschoolleerlingen die in aanmerking komen voor behandeling in het schooljaar 2002-2003 nagenoeg gelijk is als in het schooljaar 2001-2002. In 2001-2002 stonden 312 kinderen op de wachtlijst (161 op de urgente wachtlijst en 151 op de lange termijn wachtlijst). Het afgelopen jaar waren dit 309 kinderen (154 op urgente wachtlijst en 155 op de lange termijn wachtlijst).