Gemeente De Ronde Venen

Groene energie voor gemeente
04-11-2003

De gemeente De Ronde Venen gaat vanaf januari 2004 groene energie inkopen voor alle aansluitingen van de gemeente. Voor 2004 wordt een
1-jarig contract afgesloten met de huidige leverancier, Eneco, voor alle aansluitingen van de gemeente. Gedurende dit jaar worden de mogelijkheden van een collectieve aanbesteding onderzocht.

De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet 2000 doorbreken de voorheen bestaande monopolieposities van energiebedrijven. Afnemers krijgen (in stappen) de mogelijkheid om hun energieleveranciers te kiezen. Voor de gemeente betekent dit dat vanaf 1 januari 2003 elektriciteit vrij ingekocht kan worden voor het gemeentehuis en voor de overige aansluitingen vanaf 1 juli 2004 elektriciteit vrij ingekocht kan worden tenzij groene stroom wordt ingekocht. Daarnaast kan vanaf 1 januari 2004 een leverancier van gas vrij gekozen worden.

Voor de korte termijn (1 jaar) wordt de energie gemeentebreed ingekocht. In dit jaar zal gezocht worden naar een samenwerkingsverband waarmee een gezamenlijke aanbesteding gedaan kan worden. Om het goede voorbeeld te geven, kiest de gemeente voor groene stroom.

Voor de overige aansluitingen moet door het vrijkomen van de markt voor kleinverbruikers tot 1 juli 2004 groene stroom ingekocht worden. Omdat de teruggaaf van Regulerende Energie Belasting (REB) met ingang van 1 januari 2005 geheel komt te vervallen is grijze stroom vanaf dat moment voor de overige aansluitingen goedkoper.