Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

04-11-2003
Informatiebijeenkomsten Groenbeheerplan goed bezocht De inwoners van Alkemade zijn sterk betrokken bij het openbaar groen in hun buurt.

De inwoners van Alkemade zijn sterk betrokken bij het openbaar groen in hun buurt. Dat blijkt tijdens de informatieavonden over het Groenbeheerplan. Inmiddels zijn er vier wijkbijeenkomsten achter de rug en staan er nog drie op het programma. De bijeenkomsten hebben nu al geleid tot de beslissing om vanaf januari een maandelijks spreekuur in te voeren over het groen in de wijk. Inwoners kunnen dan met individuele klachten terecht bij de wijkbeheerders.

Het Groenbeheerplan is opgesteld om de inrichting en het onderhoud van het openbaar groen zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de bewoners. En om duidelijkheid te verschaffen voor de gemeentelijke hoveniers. In het plan is beschreven wat, waar en wanneer er moet gebeuren om het groen eruit te laten zien zoals met elkaar afgesproken is.

Tijdens de bijeenkomsten geven de wethouder, het afdelingshoofd Grondgebied en de wijkbeheerder tekst en uitleg over de verschillende onderhoudsniveaus, geïllustreerd aan de hand van foto´s van de wijk. De aanwezigen kunnen hun reactie geven over het groenbeheer in de wijk door briefjes in te vullen met teksten als ´ik ben trots op´ en ´ik erger me aan´. Aan de hand van de briefjes wordt een top drie opgesteld, waarover verder wordt gepraat.

De voorgestelde verdeling van het openbaar groen in verschillende onderhoudsniveaus geeft tot dusverre weinig aanleiding tot reacties. De inwoners zijn het kennelijk in grote lijnen met de indeling eens. Meer gepraat wordt er over het onderhoudsniveau van het groen in de wijken. Het gaat daarbij vooral om zaken als terugsnoeien en tijdig schoffelen en maaien. Alle op- en aanmerkingen worden genoteerd en bekeken. Op basis hiervan kunnen veranderingen worden doorgevoerd om aan de wensen van de buurtbewoners tegemoet te komen. Te denken valt aan het anders inrichten of verplaatsen van groenvoorzieningen in de wijk.

Bewonerskrant
Er staan nog drie avonden op het programma. Alle bewoners krijgen vooraf een persoonlijke uitnodiging voor de informatiebijeenkomst over hun wijk in de bus. Ter voorbereiding wordt bovendien een speciale bewonerskrant over het groenbeheerplan verspreid met informatie over het waarom en hoe van het groenbeheerplan. In de krant komen inwoners aan het woord die het groen in de gemeente een warm hart toedragen. De informatiekrant ligt ook in het folderrek in het gemeentehuis.

De op- en aanmerkingen die zijn gemaakt tijdens de bijeenkomsten worden gebruikt bij de wijkgerichte uitwerking van het groenbeheerplan en voor het groenbeleidsplan.
Aan het eind van dit jaar zijn alle wijken aan bod geweest. De belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomsten worden gepubliceerd. Het groenbeleidsplan wordt uitgangspunt voor groenbeleid en is een handreiking voor de medewerkers van de buitendienst. Daarnaast is het een belangrijk document bij de voorbereiding van bouwplannen om ervoor te zorgen dat er genoeg groen in zit.