Gemeente De Ronde Venen

Beeldenexpositie in het gemeentehuis
04-11-2003

In het gemeentehuis van De Ronde Venen in Mijdrecht is van 4 tot en met 28 november een expositie van beelden in steen en brons te bezichtigen van An en Herman van Rossum uit Wilnis. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 8.30 - tot 12.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te nemen.

Wie zijn An en Herman van Rossum? An is in Mijdrecht beter bekend als An v.d. Meer. Zij heeft meer dan dertig jaar in Mijdrecht gewoond. Na het overlijden van haar echtgenoot, zon 7 jaar geleden, is zij zich gaan toeleggen op beeldhouwen. Na het zien van een expositie in de bibliotheek in Mijdrecht voelde zij zich daartoe erg aangetrokken. Hierdoor is zij in contact gekomen met mevrouw Henny Heinen uit Amstelhoek. Mevrouw Heinen heeft haar onder haar hoede genomen en nog wekelijks bezoekt An een lesavond bij haar.
Herman, geboren en getogen in Weesp, is van jongs af aan bij de kunst betrokken geweest. Van zijn vijfentwintigste tot veertigste levensjaar vervulde hij een lectoraat aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarna heeft hij de kunst verruild voor de hydrobiologie en heeft op dat vlak voornamelijk gewerkt voor visserij organisaties. Na het huwelijk met An kwam de oude liefde weer boven drijven. Vandaar dat tijdens de expositie zowel beelden van An als van Herman te bewonderen zijn.
De beelden zijn over het algemeen als natuur-realistisch te betitelen. Enkele beelden zijn wat gestyleerd. Prettig voor bezoekers: men hoeft zich niet af te vragen wat een beeld voorstelt! De stenen beelden zijn allemaal gemaakt door An. De bronzen beelden zowel van An als van Herman en enkele zijn gemaakt door hen beide. In de pianomuziek is de uitdrukking quatre mains een bekend begrip. Dit wil zeggen vierhandig pianospel. Zo moet u ook de totstandkoming van enkele beelden zien.
An en Herman hebben nog heel wat plannen op het gebied van beeldhouwen. Nu variëren de formaten van de beelden tussen de 25 tot 50 centimeter. Hun wens is om in de toekomst grotere beelden gestalte te geven.