Erasmus


04-11-03: Eerste bijscholing Oncologie op Curaçao

Rotterdam / Willemstad, 31 oktober 2003 - Het Opleidingsinstituut van het Erasmus MC is van 1 tot en met 10 november te gast in het Sint Elisabeth Hospitaal in Willemstad op Curaçao. Opleiders van de Specialistische Vervolgopleiding (Hemato-)Oncologieverpleegkunde zullen daar een week lang een bijscholing verzorgen voor unithoofden en verpleegkundigen.

Aanleiding voor de bijscholing zijn de plannen van het St. Elisabeth Hospitaal om alle oncologiepatiënten onder te brengen op een centrale unit. Tot nu toe liggen deze patiënten verspreid in het hele ziekenhuis. Om deze categorie patiënten beter te kunnen verplegen, bestaat bij de verpleegkundigen van het ziekenhuis behoefte aan nieuwe en aanvullende kennis en vaardigheden. Voordat de centrale unit klaar is, wil het ziekenhuis alvast zoveel mogelijk medewerkers een bijscholing in de oncologie verpleegkunde aanbieden.

In de basisopleiding voor verpleegkundigen wordt de oncologie summier behandeld. Het specialisme heeft zich de laatste decennia echter steeds verder ontwikkeld waardoor veel verpleegkundigen over te weinig bagage beschikken om op een specialistische afdeling te kunnen werken.

Marie-Christine Vissers en Rianne Sell, opleiders van de Specialistische Vervolgopleiding (Hemato-)Oncologieverpleegkunde van het Erasmus MC, en Anke Vink, unithoofd van de afdeling Hemato-oncologie van Erasmus MC - Daniel den Hoed, zullen de bijscholing voor unithoofden en verpleegkundigen verzorgen. Het programma behandelt de basiselementen binnen de oncologie, vanuit het patiënten- en het verpleegkundig perspectief. Aan bod komen de meest relevante behandelingsmethoden zoals chirurgie, radio- en chemotherapie. Tevens komen de veel voorkomende gezondheidsproblemen zoals pijn, misselijkheid en vermoeidheid ten gevolge van kanker en de toegepaste behandeling aan de orde.

De inhoud van het programma is zoveel mogelijk toegespitst op de situatie op Curaçao. Een volledige dag wordt besteed aan patiënten in de palliatieve fase en zorg voor de zorgenden waarin de verpleegkundigen ervaringen uitwisselen. De 5-daagse bijscholing wordt in werkgroepen afgesloten met een eindtoets aan de hand van een verpleegkundige casus. Cursisten die deze toets met goed gevolg afleggen, ontvangen een Bewijs van deelname.