Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: antwoord lid Algra mogelijk ontploffen mobiele telefoon

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 389
Datum: 4-11-03

VRAGEN VAN HET LID ALGRA (CDA) AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

OVER HET MOGELIJK ONTPLOFFEN VAN MOBIELE TELEFOONTOESTELLEN.

(INGEZONDEN 9 OKTOBER 2003)

De Ministerie van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de volgende vragen als volgt beantwoord.


1 Bent u bekend met het feit dat er binnen een beperkt tijdsbestek twee mobiele telefoontoestellen zijn ontploft?

Ja.


2 Zijn er door u aanvullende maatregelen voorgesteld om de risicos voor de consumenten naar de toekomst te verkleinen? Zo ja, welke?
3 Als er nog geen actie is ondernomen wilt u dan alsnog maatregelen laten nemen met inschakeling van de keuringsdienst van waren?

Antwoord vragen 2 en 3.

Mobiele telefoons dienen te voldoen aan de Europese richtlijn 1999/5/EG (R&TTE). Producten die niet voldoen aan deze richtlijn mogen niet binnen de Europese Economische Ruimte (EER) op de markt worden gebracht. In Nederland is deze richtlijn geïmplementeerd in de Telecommunicatiewet. Het Agentschap Telecom ziet toe op de naleving van deze wetgeving.

In verband met de verantwoordelijkheid van de overheid voor het van de markt weren van onveilige producten doet de Voedsel en Warenautoriteit (VWA)/Keuringsdienst van Waren, mede naar aanleiding van klachten, verder onderzoek naar het ontploffen van batterijen in mobiele telefoons. De VWA heeft het Agentschap Telecom daarbij betrokken. In het kader van dit onderzoek is inmiddels contact opgenomen met de producent van de telefoons. Volgens de producent van de betreffende mobiele telefoons zijn de incidenten het gevolg van het gebruik van niet door deze producent geleverde batterijen.
Er zal aan de Europese Commissie worden gevraagd uitsluitsel te geven over de Europese richtlijnen waaraan deze zogenaamde vervangingsbatterijen dienen te voldoen.

Het onderzoek van de VWA is nog niet afgerond. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal de VWA advies uitbrengen over mogelijke te nemen maatregelen.

Gezien het feit dat het aantal incidenten relatief beperkt is in relatie tot het aantal mobiele telefoons dat in Nederland in omloop is en gezien het feit dat de Voedsel en Warenautoriteit en Agentschap Telecom zich reeds met dit onderwerp bezighouden, zie ik geen reden om vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek op dit moment verdere maatregelen te treffen.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Judith Thompson, tel: (070) 379 61 74


04 nov 03 15:00