INNOVATIENETWERK

Kas als energiebron genomineerd als ei van Columbus

Vijf ministeries hebben de Kas als Energiebron, concept van de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) en InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster (InnovatieNetwerk), geselecteerd uit 376 inzendingen en genomineerd als Ei van Columbus: dé prijs voor innovatie en duurzaamheid.

De glastuinbouw staat voor de taak het gebruik van fossiele energie terug te dringen, de CO2 uitstoot te verminderen en het gebruik van duurzame energie te bevorderen. Een van de initiatieven die hiertoe genomen zijn, is het programma Glastuinbouw 2020: investeren in strategische vraagstukken.

Dit programma wordt uitgevoerd door SIGN en InnovatieNetwerk. Zij gaan ervan uit dat een trendbreuk nodig is in denken en doen, wil het gebruik van duurzame energie werkelijk gestalte krijgen. Belangrijke eerste stap was het bedenken van een inspirerend toekomstbeeld: een kas die energie levert in plaats van verslindt - de Kas als Energiebron. Verschillende projecten werden vervolgens in gang gezet om dit toekomstbeeld dichterbij te brengen.

In de afgelopen tijd, na gezamenlijke activiteiten en betrokkenheid van
bedrijven, wetenschappers en innovatieve pioniers, is gebleken dat de Kas als Energiebron een realistisch en haalbaar concept is. Momenteel wordt een consortium gevormd om een praktijkexperiment te realiseren.

Informatie: Henk van Oosten 06-48131189, Hans Koehorst 06-53131944 of Claudi Hulshof 06-48453950


04 nov 03 15:08