Provincie Zuid-Holland

Persbericht

04-11-2003
Extra druk actualisering bestemmingsplannen

De provincie Zuid-Holland gaat extra druk uitoefenen bij de actualisering van bestemmingsplannen. Uit de evaluatie van het actualiseringsprogramma blijkt dat negen gemeenten een beleidsmatig verouderd bestemmingsplan hebben. De provincie heeft deze gemeenten gevraagd om met spoed hun voorontwerpbestemmingsplan bij de Provinciaal Planologische Commissie (PPC) in te dienen. Voor 2004 is een nieuw actualiseringsprogramma gemaakt.

Actuele bestemmingsplannen zijn van wezenlijk belang voor onder andere de aanleg van provinciale wegen of de inrichting van recreatiegebieden, maar ook voor de realisatie van de provinciale ecologische hoofdstructuur zijn ze onmisbaar. In mei 2002 is het eerste actualiseringsprogramma opgesteld. Het gaat in het programma om plangebieden waarbinnen het provinciaal belang nadrukkelijk aan de orde is, hetgeen blijkt uit de diverse streekplannen. In de zomer van 2003 is het actualiseringsprogramma geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat de gemeenten Rotterdam, s Gravendeel, Oud-Beijerland, Waddinxveen, Noordwijk, Rijswijk, Den Haag, Berkel en Rodenrijs en Pijnacker-Nootdorp sommige plangebieden nog niet hebben geactualiseerd.

Speerpunten
Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft nu het nieuwe actualiseringsprogramma 2004 klaar. Als basis hiervoor hebben de recent vastgestelde streekplannen West en Oost en de prioriteiten volgens het collegewerkprogramma 2003-2007 gediend. De themas en de gebieden van het actualiseringsprogramma 2004 zijn zodanig gekozen dat de realisatie van de belangrijkste provinciale speerpunten in beeld komt. Dat zijn de aanleg van nieuwe en herstructurering van regionale bedrijventerreinen, realisatie van delen van het groenblauwe raamwerk en de provinciale ecologische hoofdstructuur. Ook het saneren van verspreid glas en het inrichten van belangrijke stedelijke ontwikkelingsgebieden rond knooppunten van infrastructuur in de Zuidvleugel zijn speerpunten.