Gemeente Den Haag

november 2003
Den Haag gaat het zonder Wielklem proberen (4 november)

Burgemeester en Wethouders hebben besloten gedurende twee jaar geen wielklem in te zetten in Den Haag. De wielklem wordt met ingang van 1 april 2004 voor een periode van twee jaar niet gebruikt. In 2006 neemt de gemeente Den Haag op basis van een evaluatie, een definitief besluit over het gebruik van de wielklem in Den Haag.

Historie wielklem
Betaald parkeren levert een bijdrage aan het vergroten van de bereikbaarheid van Den Haag. Daarnaast draagt betaald parkeren ook bij aan de verbetering van het woon- en leefmilieu voor burgers, bedrijven en bezoekers. Begin jaren negentig was de invordering van parkeerboetes ronduit slecht. Om verzekerd te zijn van invordering heeft de gemeente Den Haag elf jaar geleden de wielklem ingevoerd.

Overbodig
Om verschillende redenen is het gebruik van de wielklem niet meer noodzakelijk. De betalingsbereidheid van parkeerders op straat is nu goed. Daarnaast verloopt de invordering momenteel, ook zonder toepassing van de wielklem, in binnen- en buitenland adequaat en levert daarmee een goede bijdrage aan het handhaven van het gemeentelijk parkeerbeleid. Dit is ook waar te nemen in andere steden. Verder beschikt de afdeling Parkeren over ruim voldoende parkeercontroleurs om haar handhavingstaak te kunnen verrichten. Bovendien draagt de wielklem niet bij aan een positief imago van de stad Den Haag. De wielklem is in feite niet meer nodig.