Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond wil omroepbreed sociaal plan

01-11-2003

Uit de diverse media en andere berichtgeving heeft u waarschijnlijk al vernomen dat de bonden die betrokken zijn bij het overleg met de omroepwerkgevers hebben aangedrongen op een omroepbreed sociaal plan. Moet er wel of niet een omroepbreed sociaal plan komen? CNV Dienstenbond wil graag weten wat uw mening is.

Om de zaken helder te krijgen allereerst de gebeurtenissen van de laatste paar weken op een rij. Op 7 oktober jl. heeft de CNV Dienstenbond samen met de andere bonden gesproken met de delegaties van de publieke omroep en de EO over het door hen voorgestelde sociaal plan. De bonden hebben aangegeven dat zij een omroepbreed sociaal plan willen.

Raad van Bestuur
Omdat de delegatie van de EO en de publieke omroep geen mandaat hadden om ook voor andere organisaties te kunnen besluiten, moest het overleg worden gestaakt. Op 14 oktober 2003 hebben de bonden gezamenlijk een brief gestuurd aan de Raad van Bestuur om nogmaals aan te dringen op een gezamenlijk sociaal plan. De Raad van Bestuur heeft ook op deze brief afwijzend gereageerd: ,,(..)omdat elke werkgever op een andere wijze uitvoering geeft aan de opgelegde bezuinigingstaakstelling. (...)
Zo zullen er organisaties zijn die kunnen volstaan met bezuinigingen op indirecte kosten; organisaties die gedwongen ontslagen kunnen voorkomen door natuurlijk verloop en het niet verlengen van contracten voor bepaalde tijd; en er zijn organisaties waarbij de vermelde maatregelen niet toereikend zijn en die gedwongen ontslagen niet kunnen voorkomen.''

Toch omroepbreed
In een brief van 21 oktober en in het overleg van 22 oktober hebben de gezamenlijke bonden aangegeven dat zij ondanks het door de Raad van Bestuur aangevoerde van mening blijven dat er een omroepbreed sociaal plan moet komen omdat:

* het verlies van het aantal arbeidsplaatsen op deze manier zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Omroepbreed zullen tussen de 400 en 500 arbeidsplaatsen verdwijnen!

* een gemeenschappelijk sociaal plan voorzien kan in maatregelen om gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij aan vrijwillig vertrekregelingen, arbeidspool, ouderenregelingen, voorkeursregelingen bij vacatures bij andere omroepen en detacheringsconstructies.

* omroepen die hun problemen denken op te kunnen lossen door het niet verlengen van tijdelijke contracten, gedwongen worden mee te praten over de opvang van de gevolgen voor de tijdelijke contractanten.

Wij erkennen de problematiek ter andere zijde voor wat betreft de mandaatsproblematiek. Toch zijn we van mening dat er in ieder geval een minimumpakket aan maatregelen omroepbreed moet worden afgesproken die werkloosheid van onze leden en hun collegas zoveel mogelijk moeten voorkomen. Dat kan in de vorm van een raamovereenkomst , die per organisatie op maat ingevuld en ondertekend kan worden. Wij vinden dat het minimum dat wij van de gezamenlijke omroepwerkgevers kunnen verwachten.
Graag vernemen wij dan ook uw mening over het bovenstaande. Deze kunt u sturen naar:

CNV Dienstenbond
t.a.v. Martijn Donker, bestuurder,
Antwoordnummer 1600,
2130 VN Hoofddorp

Mailen mag ook naar hilversum@cnvdibo.nl.

Informatie
Naar aanleiding van uw reacties willen wij bepalen hoe wij verder gaan. Voor vragen en informatie kunt u ook bellen met bestuurder Martijn Donker, tel: (035)6460580.