Provincie Utrecht

Persbericht

Subsidie om gezondheidsbeleid van Utrechtse gemeenten te vergelijken.

Wat doen gemeenten voor mensen met een beperking?

4-11-2003
Wat hebben de gemeenten in de provincie Utrecht in petto voor mensen met een beperking? Dat wordt bekeken in het project 'Vergelijking nota's gemeentelijk gezondheidsbeleid'. Gedeputeerde Staten hebben besloten hieraan subsidie te verlenen. Daarnaast hebben GS besloten subsidie te verlenen aan het project 'Aan de slag', wat mensen met langdurige psychische problemen weer aan het werk wil helpen. De twee projecten zijn ingediend door het Provinciaal Comité van het Europees Jaar van mensen met een handicap.

Vergelijking gemeentelijk gezondheidsbeleid
Sinds 1 juli dit jaar heeft iedere gemeente een nota 'lokaal gezondheidsbeleid'. Deze nota's worden de komende maanden met elkaar vergeleken. En vervolgens wordt bekeken wat dit betekent voor mensen met een beperking. Het project wordt afgesloten met een conferentie waarin uiteraard wordt besproken hoe het beter kan. Het Provinciaal Patiënten/ Consumenten Platform Utrecht (PP/CP Utrecht) neemt het voortouw in dit project.

'Aan de slag' voor mensen uit de GGZ
Mensen die langdurig psychische problemen kennen, hebben meer moeite om weer aan het werk te gaan. Betaald of onbetaald, dat maakt niet zoveel uit. Het platform GGz ontwikkelt een website en een folder die deze groep mensen moet ondersteunen. Daarnaast is er een deelproject in uitvoering waarbij mensen elkaar kunnen ondersteunen om weer aan de slag te gaan.

Europees Jaar van mensen met een handicap
Het Europees Jaar van mensen met een handicap wil het contact tussen mensen met en zonder handicap verbeteren en versterken. Het streven is naar volledige integratie in de maatschappij van mensen met een handicap of chronische ziekte. Bedoeling is dit jaar zaken in gang te zetten. Proberen door acties en activiteiten de beeldvorming rond mensen met een handicap positief te beïnvloeden. Het contact tussen mensen met én zonder handicap bevorderen. In de provincie Utrecht is een Provinciaal Comité opgericht dat allerlei activiteiten organiseert. Het comité is samengesteld uit vertegenwoordigers van het Provinciaal Patiënten/Consumenten Platform Utrecht (PP/CP), het platform Geestelijke Gezondheidszorg (platform GGz), het Pprovinciaal Gehandicaptenplatform Utrecht (PGU), de Provinciale federatie van Ouderverenigingen (PfvO) en de Verstandelijk Gehandicapten Utrecht (VGU).

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030-258 21 53 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl