Gemeente Ede

nummer 235 Ede, 4 november

Landgoed Kernhem wordt beschermd Stads- en Dorpsgezicht College stelt bestemmingsplan Landgoed Kernhem vast

Na uitvoerig onderzoek en de actualisatie van het Landschapsplan, stelde het college van burgemeester en wethouders vandaag het bestemmingsplan Landgoed Kernhem vast. Daarnaast is door het college het landgoed aangewezen als beschermd Stads- en Dorpsgezicht. Aanleiding hiervoor was de evaluatie van Fleurig. De meningen over de toelaatbaarheid van deze manifestatie op het landgoed lopen sterk uiteenlopen. Door het stellen van randvoorwaarden en formuleren van kaders komen de belangen van ecologie, archeologie, milieu en cultuurhistorie op een verantwoorde en evenwichtige wijze tot z'n recht. Met dit bestemmingsplan legt de gemeente een goede juridische basis om een dergelijk evenement ook in de toekomst mogelijk te maken op het landgoed.

In 1999 verzocht de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden voor het Landgoed Kernhem. De reden hiervoor was de evaluatie van de manifestatie Fleurig 1999. In deze evaluatie werd geconstateerd dat een grootschalige manifestatie van deze omvang past binnen het karakter van het Landgoed. Een dergelijk bestemmingsplan zou het in principe mogelijk moeten maken om op jaarbasis één grootschalig evenement te organiseren, mits een bijdrage wordt geleverd aan het karakter van het gebied. Het gaat hier nadrukkelijk om evenementen die de intentie van het landgoed dragen.

Vooruitlopend op de formele bestemmingsplanprocedure bleek het noodzakelijk om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen, het voorkomen van beschermde planten- en diersoorten, archeologisch onderzoek en cultuurhistorisch onderzoek. Daarnaast bleek het nodig om het Landschapsplan met bijbehorend Beheerplan te actualiseren. Het ontwerp-bestemmingsplan heeft inmiddels ter visie gelegen en er zijn zeven zienswijzen ingediend. Naast dit ontwerp heeft ook het ontwerp Beschermd Stads- en Dorpsgezicht ter inzage gelegen. Daarnaast is de nodige ervaring opgedaan met de manifestatie Fleurig 2003.