Gemeente Ede

Nummer 236 / Ede 4 november,

Accommodatiebeleid integraal aangepakt

Het college stelt voor om de komende vier jaar ruim EUR 33 miljoen in onderwijshuisvesting te investeren. Voor 2004 wil het colege EUR 8 miljoen reserveren.

Burgemeester en wethouders hebben het Integraal Accommodatieplan (IAP) 2004 - 2007 vastgesteld. Dit plan is het vervolg op het Integraal Huisvestingsplan 2003 - 2006. Voor het eerst zijn dit jaar naast onderwijshuisvesting ook andere beleidsterreinen zijn opgenomen: kinderopvang en peuterspeelzalen en sportaccommodaties. Het college geeft daarbij een eerste aanzet tot de ontwikkeling van een integraal accommodatiebeleid. Centraal in dit beleid staat de ontwikkeling van multifunctionele en flexibele accommodaties.

Onderwijshuisvesting vormt een belangrijk onderdeel van het IAP. Voor veel ontwikkelingen die het college vorig jaar `gewenst' vond maar waar toen nog geen geld voor beschikbaar was, heeft het college nu wel middelen vrij kunnen maken. Het college gaat investeren in een kwaliteitsimpuls voor de schoolgebouwen. Deze impuls is bedoeld om alle scholen versneld te voorzien van nieuwe kozijnen en dubbelglas. Hiervoor de komende acht jaar EUR 3,2 miljoen nodig.

Het college wil scholen meer ruimte te geven voor onderwijskundige vernieuwingen. Scholen krijgen hiervoor extra vierkante meters ruimte in het schoolgebouw. B&W sturen hiervoor in het voorjaar voorstellen naar de gemeenteraad. In eerste instantie heeft het college hier EUR 6,3 miljoen voor uitgetrokken.

Belangrijke plannen zijn de nieuwbouw en renovatieplannen voor Het Streek aan de Bovenbuurtweg in Ede in 2004, aan de Robert Kochlaan te Bennekom in 2006 en aan de Amsterdamseweg in Ede in 2007. Omdat het Marnix een aanzienlijke groei doormaakt heeft het college besloten om voor te stellen deze school al in 2004 uit te breiden.

In het basisonderwijs zijn voor 2004 investeringen opgenomen voor de nieuwbouw van de Wilhelminaschool in Bennekom als een School&Partners (brede school), de tijdelijke uitbreiding van de School met de Bijbel de Rijnsteeg in Bennekom, de uitbreiding van de Ericaschool in Otterlo en de uitbreiding van de Oranje Nassauschool in Ede Oud Zuid. Voor het speciaal onderwijs zijn investeringen opgenomen om de Joh. De Swaefschool (voorheen Rehobthschool voor praktijkonderwijs) uit te breiden.

De investeringen zijn opgenomen in het Programma 2004. Voor dit programma hebben 23 schoolbesturen in totaal 185 aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn beoordeeld en de motivatie voor afwijzing of toekenning in het Programma opgenomen. Zo'n 35 aanvragen zijn gehonoreerd. Hiermee is ruim EUR 8 miljoen gemoeid.

Het onderwijs huisvestingsplan is een product van een goed overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen. Uitgangspunt bij het gevoerde overleg was: toekomstvisie, leerlingenprognoses en maatwerk per school, gebouwomvang en -onderhoudstoestand. Daarmee komt tot uiting dat de gemeente Ede grote waarde hecht aan kwalitatief goede huisvesting voor de scholen.

In het Integraal Accommodatieplan 2004 - 2007 is voor het eerst dus ook ingegaan op de ontwikkelingen met betrekking tot de kinderopvang en de sportaccommodaties. Onderwijs en kinderopvangvoorzieningen zijn twee nauw verweven beleidsterreinen. Daarbij zijn kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen belangrijke partners als het gaat om buiten- en voorschoolse opvang. In de nota jeugdbeleid Ede (1999) wordt de verwachting uitgesproken dat deze instellingen samenwerken met andere partners zoals scholen, verenigingen en (sociaal)culturele partners voor een aantrekkelijke programmering.

In het IAP mogen de instellingen voor kinderopvang en peuterspeelzalen daarom niet ontbreken. In de praktijk is die directe samenwerking er inmiddels tussen meerdere scholen en bijvoorbeeld peuterspeelzalen en bij de ontwikkeling van School&Partners.

De relatie tussen onderwijs en sport(accommodaties) is in eerste aanleg gelegen in het gymnastiekonderwijs. Potentieel hebben echter alle beschreven sportaccommodaties een relatie met het onderwijs. Vandaar is in het plan een overzicht opgenomen van alle sportaccommodaties in de gemeente Ede. De komende jaren staat een aantal investeringen op het gebied van sportaccommodaties op de rol. Het gaat hierbij om in totaal ruim EUR 2,7 miljoen voor investeringen in onder andere de sporthal in Kernhem en de vervangende nieuwbouw van het gymnastieklokaal aan Kerkweg in Oud Zuid.