Gemeente Ede

nummer 238 / Ede 4 november 2003,

Gemeente Ede koopt schilderij `De vader van Dick Ket`

De gemeente Ede koopt het schilderij `De vader van Dick Ket` van mevrouw H.M. Bombeeck - Landzaat. Mevrouw Bombeeck schilderde dit portret in de jaren veertig van de vorige eeuw. Het schilderij heeft vooral cultuurhistorische waarde. Het krijgt een plaatsje in het raadhuis van Ede.

Dick Ket, kunstschilder en tekenaar, is in 1902 geboren in Den Helder. Hij woonde vanaf 1930 tot aan zijn dood in 1940 samen met zijn ouders in een door hemzelf ontworpen huis in Bennekom. In zijn Bennekomse periode schilderde hij in een magisch realistische stijl. Mevrouw Bombeeck-Landzaat, schildert, aquarelleert en tekent. Zij is in 1917 in Leiden geboren. Zij woont sinds 1943 in Eindhoven. In de jaren veertig van de vorige eeuw had zij contact met de familie Ket. De schilderes is van mening dat het schilderij `De Vader van Dick Ket` in Ede thuis hoort omdat Dick Ket lange tijd in de gemeente Ede gewoond en gewerkt heeft.

Het schilderij heeft voor de gemeente Ede vooral cultuurhistorische waarde. Dick Ket is niet alleen bekend in Bennekom, maar heeft ook regionale en (inter)nationale bekendheid. Het is dan ook interessant om meer te weten over familieleden van deze bekende inwoner van de gemeente Ede.