Gemeente Ede

nummer 239 / Ede, 4 november 2003

College past urgentieregels aan

Het college van burgemeester en wethouder past de urgentieregels voor woningzoekenden aan. Per 1 januari 2004 krijgen mensen die naar Ede willen verhuizen, omdat zij te ver van hun Edese baan wonen geen voorrang meer op plaatselijke woningzoekenden. Mensen die vanwege sloop van hun huurwoning moeten verhuizen krijgen ook geen urgentie meer. Hun herhuisvesting wordt via een sociaal plan geregeld. De urgentieregels in geval van echtscheiding veranderen ook. Deze aangescherpte regeling zorgt ervoor dat er minder woningzoekenden voor urgentie in aanmerking komen, waardoor de mogelijkheden voor andere woningzoekenden groter worden.

In de gemeente Ede worden huurwoningen aangeboden door woningcorporatie Woonstede. Het grote aantal woningzoekenden zorgt er voor dat de wachttijden voor een woning lang tot zeer lang zijn.

Urgentiecommissie
Er zijn mensen die voorrang op een woningtoewijzing moeten hebben omdat zij een acuut huisvestingsprobleem hebben, waarvoor op korte termijn geen oplossing is. Deze mensen kunnen hulp vragen aan de Urgentie Commissie Ede. Deze onafhankelijke commissie bepaalt of iemand terecht zegt dat hij urgent is of niet. De regels rond urgentie staan in de bijlage van de Huisvestingsverordening 1998.

Wijzigingen
De maatschappij is aan het veranderen. Meer en meer wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid op alle gebieden. Om deze reden heeft het College besloten de urgentieregels per 1 januari aanstaande bij te stellen. Mensen met zware medische, sociale of financiële problemen kunnen nog steeds een urgentie voor (andere) woonruimte krijgen. Ook remigranten die iets met Ede te maken krijgen of hier vandaan naar het buitenland zijn vertrokken, kunnen in een voorrangsregeling vallen. Mensen van elders die hier werken en ver moeten reizen worden niet langer bevoordeeld boven de plaatselijke woningzoekenden. Ook de indicatie 'ontruiming buiten eigen schuld' is buiten werking gesteld. Mensen die hier onder vallen, worden door andere regelingen zoals bijvoorbeeld het sociaal plan bij herstructurering van vervangende woonruimte voorzien.

Ook de regels rond echtscheiding/verbroken samenwoning zijn nu helderder geworden. Of er urgentie wordt afgegeven hangt af van het aantal jaar dat de partner in een woning heeft gewoond. Met deze woonjaren kan de betreffende persoon zich (met kinderen) bij Woonstede melden en een huis vragen. De andere partner krijgt dan geen urgentie. Wanneer het aantal woonjaren onvoldoende is om voor een ander huis in aanmerking te komen kan er een urgentie worden afgegeven. Leeftijd speelt in tegenstelling tot voorheen geen rol meer.