Dienstenbond CNV

Vordering in onderhandelingen sociaal plan EDS

01-11-2003

De onderhandelingen over een sociaal plan voor de komende reorganisatie bij EDS verlopen constructief. De eerste contouren worden zichtbaar. Veel verschillende aspecten zijn besproken. Het is tijd om een tipje van de sluier op te lichten.

Eerst de procedure. De adviesaanvraag ligt bij de ondernemingsraad. Deze beoordeelt nut en noodzaak van de reorganisatie. De ondernemingsraad reageert binnen enkele weken naar EDS. EDS is bezig met het opstellen van een collectieve ontslaglijst met als peildatum 1 november 2003. Alle medewerkers worden gerangschikt naar jobcode/functie en vervolgens ingedeeld in leeftijdscategorieën (25-34, 35-44, 45-54 en 55-65 jaar). Degenen met het kortste dienstverband binnen de leeftijdscategorie komen het eerst voor ontslag in aanmerking.

Ontslaglijst
Het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) in Rotterdam speelt een centrale rol omdat de meeste medewerkers in deze regio werken (Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Leidschendam). Het CWI ontvangt de collectieve ontslaglijst ter toetsing. De discussie die nog gevoerd wordt, is hoe EDS de ontslaglijst opstelt. Gebeurt dat op basis van jobcodes of niet? EDS wil op dit moment uitgaan van jobcodes. Het CWI kijkt niet naar wat iemand kan, maar naar de functie ('de stoel').

Uitwisselbare functies
Volgens EDS zijn de functies binnen dezelfde jobcode onderling uitwisselbaar. Als maatstaf wordt door het CWI een bijscholingsperiode van maximaal 3 maanden gehanteerd. Is de benodigde tijd langer, dan is een functie dus niet uitwisselbaar.
In de praktijk loop je vaak tegen praktische problemen op, namelijk dat een medewerker stelt dat een bepaalde functie wel uitwisselbaar is, terwijl de werkgever stelt van niet. Het CWI neemt dan een beslissing. Onze contacten met het CWI hebben geleerd dat het CWI afspraken tussen OR en werkgever over het opstellen van een lijst met uitwisselbare functies bijna klakkeloos overneemt. Dat schept dan duidelijkheid voor alle betrokkenen (CWI, werknemers, werkgever, vakbonden en OR).

Tijdpad
EDS wil de medewerkers eind december aanzeggen. De bankzitters worden direct vrijgesteld van werk en de anderen kunnen hun lopende werkzaamheden afronden.
Daarna wil EDS de medewerkers, als zij daar zelf voor kiezen, een outplacementtraject laten doorlopen. De lengte daarvan is gemiddeld ongeveer 6 maanden. Het is de bedoeling dit traject al te laten ingaan vanaf het moment van op non-actiefstelling.
In eerste instantie wilde EDS medewerkers gedurende heel 2004 ontslaan. Nu heeft EDS besloten om een groot deel van de voor ontslag in aanmerking komende medewerkers (± 269) in april/mei 2004 te ontslaan. Een klein deel wordt op een ander moment (later dan mei 2004) ontslagen. Er wordt geprobeerd deze laatste groep zo klein mogelijk te houden. In totaal zal de reorganisatie gaan om 316 medewerkers.

Stichtingsconstructie
In eerste instantie wilden we medewerkers die ontslagen worden, onderbrengen in een Stichting. Van daaruit zou men bemiddeld worden naar ander werk. Onderzoek heeft opgeleverd dat deze constructie zeer geschikt is voor bemiddeling naar interne vacatures (binnen EDS). De praktijk laat echter zien dat daar de komende periode geen sprake van zal zijn. Vandaar dat we afzien van deze constructie.

Ouderenregeling
EDS onderzoekt de mogelijkheid om ouderen (bv. 55-plussers) die op de ontslaglijst staan, een speciale regeling aan te bieden. Hoofdlijn is dat een ontslagen medewerker een aanvulling krijgt tot zijn/haar pensioengerechtigde leeftijd. Natuurlijk is dit onder voorbehoud van het Sociaal Akkoord tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid. Lastig punt is de sollicitatieplicht voor medewerkers in de WW.

Ontslagvergoeding en outplacement
Hoofdlijn van het sociaal plan is bemiddeling van werk naar werk. Om dit handen en voeten te geven, wordt gesproken met verschillende outplacementbureaus. Op dit moment ligt een voorstel op tafel. Iedere ontslagen medewerker heeft 2 opties:

1. Ontslagvergoeding op basis van de zgn. kantonrechtersformule (1 maandsalaris per gewerkt dienstjaar tot 40 jaar, tussen 40-50 jaar 1,5 maandsalaris en boven 50 jaar 2 maandsalarissen). Als financiële factor wordt 1 gehanteerd als norm.

2. Ontslagvergoeding (zie bij 1) en daarnaast een outplacementtraject toegesneden op de individuele situatie. De kosten zijn voor EDS. Sommige medewerkers zullen snel een andere baan hebben (zij krijgen dan de ontslagvergoeding mee, maar niet het resterende bedrag van bemiddeling). EDS wil werken met een collectief budget voor outplacement. Zo krijgen de medewerkers die bemiddeling het hardste nodig hebben, ook de meeste kansen.

ABN Amro
De ex- ABN Amro-medewerkers zijn volledig in dienst van EDS. Zij vallen dus onder het sociaal plan van EDS. Daarnaast hebben de medewerkers een harde afspraak (gemaakt door de OR van ABN Amro en de directie van De Bank) waarin staat dat 'De Bank tot 1 maart 2005 bereid is medewerkers die bij EDS om bedrijfseconomische redenen ontslagen zijn, weer terug te laten keren (binnen 1 maand na mededeling van het ontslag). Op dat moment gaan hun dienstjaren etc. over'. De Bank moet dan op zoek naar passend werk. Is dat voorhanden dan krijgen zij dat. Is dat er niet (en dat lijkt het meest realistische) dan worden zij in Kompas geplaatst (en krijgen maximaal 18 maanden salaris doorbetaald en worden bemiddeld). Aan het eind van het traject ontvangen zij 0,75% van de kantonrechtersformule.

Mogelijke oplossing
Met EDS hebben wij gekeken naar de volgende oplossing: EDS garandeert deze medewerkers dat zij dezelfde ontslagvergoeding krijgen als de andere EDS-medewerkers (dus factor 1). Zij kunnen kiezen voor de ontslagvergoeding van EDS en vertrekken. Hebben zij een andere baan, dan is dat prima. Hebben zij geen baan, dan lopen zij het risico dat het UWV/Gak hen geen WW-uitkering verstrekt (zij kunnen immers een baan bij ABN Amro krijgen).
De meest logische oplossing lijkt te zijn dat zij ontslagen worden bij EDS, teruggaan naar De Bank (en daar een passende functie krijgen of in Kompas worden geplaatst). Na 18 maanden bemiddeling worden zij alsnog ontslagen en ontvangen dan zowel van ABN Amro (factor 0,75%) en van EDS (0,25%) een vergoeding.
Dit alles is echter nog steeds in onderzoek. Het kan ook zijn dat deze medewerkers volledig terug kunnen naar ABN Amro of een vergoeding ontvangen van EDS, naast de regeling van ABN Amro. Kortom, we zijn er nog niet uit!

Tot slot
Op 13 november onderhandelen we verder over het sociaal plan. Het is onze bedoeling er dan uit te komen. Daarna wordt het verspreid en worden vakbondsleden in de gelegenheid gesteld te stemmen over de inhoud.
Iedereen kan nog lid worden. Bel met vragen of opmerkingen naar bestuurder Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.