Erasmus Universiteit Rotterdam


Hoe invloedrijk zijn aandeelhouders eigenlijk?

Wetenschappers van de Erasmus Universiteit onderzochten het functioneren van aandeelhoudersvergaderingen bij Nederlandse beursfondsen.

Er is weinig bekend over het functioneren van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in Nederland. Op instigatie van voormalig Minister van Financiën Hoogervorst is voor het eerst in Nederland systematisch in kaart gebracht hoe de AVA functioneert. Het onderzoek is uitgevoerd door dr Abe de Jong, prof. dr Gerard Mertens en dr Peter Roosenboom, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Aandeelhouders zijn de feitelijke eigenaren van de onderneming. Ook de commissie Tabaksblat is duidelijk over de vraag wie toezicht moet houden door te stellen dat het uiteindelijk aan de aandeelhouders is om het bestuur en de raad van commissarissen ter verantwoording te roepen. Echter, het is een bekend fenomeen dat de invloed van aandeelhouders in Nederland wordt beperkt door diverse constructies, zoals het structuurregime, certificering, priorititeitsaandelen, en daarboven statutaire beperkingen die zijn opgelegd aan aandeelhouders. Opmerkelijk is dat er weinig bekend is over de daadwerkelijke uitoefening van toezicht door aandeelhouders, terwijl daar juist de crux van corporate governance ligt. In dit onderzoek zijn twee vragen onderzocht: (1) Wat zijn de mogelijkheden voor aandeelhouders om hun invloed uit te oefenen op ondernemingen? (2) Hoe oefenen aandeelhouders invloed uit?

Onderzocht zijn alle ondernemingen die in de periode van 1 januari 1997 tot en met 31 december 2001 op enig moment deel hebben uitgemaakt van de Amsterdamse AEX- of AMX-index. Van de 54 resulterende ondernemingen zijn 245 notulen van AVA's en 77 notulen van buitengewone AVA's bestudeerd gehouden tussen 1998 en 2002. Eerst zijn de belangrijkste conclusies geformuleerd, daarna wordt nader ingegaan op de belangrijkste resultaten van de twee onderzoeksvragen.

Enkele belangrijke resultaten:
Het gemiddeld opkomstpercentage van het geplaatst aandelenkapitaal met vertegenwoordiging op de AVA bij ondernemingen zonder certificering is 32% in 1997 en 33% in 2001. Ondernemingen met certificering van gewone aandelen hebben in alle jaren een opkomst boven de 88%, hetgeen kan worden verklaard door de aanwezigheid van het administratiekantoor. De VEB (Vereniging van Effectenbezitters) heeft de meeste vergaderingen bezocht (45 maal in 1997 en 48 maal in 2001). Daarnaast zijn de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) en de Stichting Rechtsbescherming Beleggers actief. Met name de stijging van het aantal vergaderingen bezocht door de laatstgenoemde is opvallend.
Bij de pensioenfondsen valt op dat het aantal bezoeken in de loop van de tijd is afgenomen: in 1997 bezoeken de pensioenfondsen 22 AVA's, terwijl dat aantal in 2001 is teruggelopen tot 17. Hierbij moet wel worden bedacht dat een mogelijke oorzaak hiervoor is dat het aandelenbezit van pensioenfondsen is afgenomen in deze periode. Het totale aantal agendapunten waarover werd gestemd is gemiddeld ruim 300 per jaar, in totaliteit 1583. Het gemiddelde aantal agendapunten (per AVA) waarover wordt gestemd was 5,7 in 1997 en 7,25 in 2000. Het aantal agendapunten met tegenstemmen steeg spectaculair van 70 (23,1% van het totale aantal in stemming gebrachte punten) in 1997 naar 155 (49,4%) in 2001. In de meeste gevallen bedraagt het percentage tegenstemmen minder dan één procent. De meest omstreden agendapunten (die gemiddeld meer dan één procent scoren) zijn: machtiging tot inkoop eigen aandelen, machtiging tot uitgifte van aandelen, het uitsluiten van voorkeursrecht en statutenwijziging. Er werden slechts 9 van de in totaal 1583 agendapunten verworpen of ingetrokken . In procenten: 99,4% van de agendapunten worden aangenomen, slechts 0,6% ingetrokken of verworpen.
Met name de gevolmachtigden van buitenlandse beleggers zijn actief, zij stemmen in ieder jaar het vaakst tegen. Ook de VEB stemt regelmatig tegen agendapunten.
Pensioenfondsen zijn in de afgelopen twee jaren actiever geworden vergeleken met de eerste drie jaren. In 1997 onthielden de pensioenfondsen zich twee keer van stemming en stemden ze drie keer tegen een voorstel. In 2000 stemden pensioenfondsen tegen 10 agendapunten, ondanks het feit dat pensioenfondsen in 2000 aanzienlijk minder vergaderingen bezochten dan in 1997.

Conclusie
De conclusie van het onderzoek luidt dat de AVA een belangrijk forum voor discussie is waar een deel van de aandeelhouders discussieert met bestuurders en commissarissen. De rol van aandeelhouders gaat echter niet veel verder. In slechts zeer weinig gevallen wordt gevonden dat aandeelhouders een voorstel verwerpen of zelf een voorstel inbrengen. Deze beperkte rol heeft twee oorzaken. Ten eerste maken aandeelhouders niet altijd gebruik van hun rechten. Zo zijn bijvoorbeeld op de AVA's gemiddeld twee derden van het kapitaal niet vertegenwoordigd bij niet-gecertificeerde ondernemingen. Bij ondernemingen met certificering zijn er weinig certificaathouders die stemvolmachten aanvragen. Ten tweede verschaffen de ondernemingen niet altijd de mogelijkheid aan aandeelhouders om daadwerkelijke invloed uit te oefenen. Bijvoorbeeld, voor specifieke agendapunten worden bindende voordrachten gebruikt die alleen met verzwaarde meerderheid kunnen worden tegengehouden. Door middel van prioriteitsaandelen worden rechten van de overige aandeelhouders ingeperkt. Tevens blijkt dat administratiekantoren veelal geen stemmen tegen voorstellen uitbrengen, waardoor de kleine fracties opgevraagde volmachten geen gevolgen hebben. Diverse constructies die tot doel hebben ondernemingen te beschermen in geval van de dreiging van een onvrijwillige overname ('oorlogstijd'), blijken ook in 'vredestijd' de rol van aandeelhouders te beïnvloeden.
Over de periode 1998-2002 is een aantal veranderingen waarneembaar. Ten eerste zijn meer voorstellen met tegenstemmen aangenomen. Ten tweede zijn pensioenfondsen in toenemende mate actief of AVA's. De gevolgen van bovenstaande conclusie zijn belangwekkend. De zwakke positie en de passieve houding van de aandeelhouders heeft tot gevolg dat in het systeem van ondernemingsbestuur en -toezicht aandeelhouders in onvoldoende mate een toezichthoudende rol spelen. Dit leidt vervolgens tot de constatering dat een verdere aanscherping van corporate governance codes enkel zinvol is als de AVA een actievere rol speelt binnen het kader van toezicht en verantwoording.

Meer informatie:
Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
drs. Bas Schreiner (tel.:+31 (0)10-4081831, e-mail: bschreiner@fbk.eur.nl

Voor het volledige rapport, zie: http://web.eur.nl/fbk/about/news

Titel Rapport: Aandeelhoudersvergaderingen in Nederland 1998-2002 Auteurs: dr A. De Jong, Prof. dr G. Mertens en dr P. Roosenboom, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam Contactpersoon: Gerard Mertens, 010-4082371, e-mail: gmertens@fbk.eur.nl

04 nov 03 15:48