LAD

Nieuws

CAO VVT: in actie voor een goede CAO!

Het overleg over de CAO VVT is stukgelopen. Arcares, de werkgeversorganisatie voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, en de werkgeversorganisaties voor de thuiszorg, de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) zijn onvoldoende tegemoet gekomen aan de eisen van LAD/FHZ en de andere werknemersorganisaties.

Bod werkgevers
Op 31 oktober 2003 ontvingen LAD/FHZ en de andere werknemersorganisaties een brief van de werkgevers. Hierin stond:
* een salarisbod voor een CAO-looptijd van 18 maanden bestaande uit: voor de verpleeghuis- en verzorgingssector: een salarisverhoging van 1% structureel per 1 juli 2003 en 0,65% eenmalig; voor de thuiszorgsector: omzetting van de incidentele eindejaarsuitkering (2% in 2002 en 2003) naar een structurele eindejaarsuitkering van 1,65%.

* van collectief naar individueel: de werkgevers willen een groot deel van de arbeidsvoorwaarden uit de CAO halen en deze overlaten aan de individuele instellingen.

* werknemers moeten betalen: de werkgevers hebben voorgesteld om de samenvoeging van de beide afzonderlijke CAOs (V & V en Thuiszorg) te bekostigen uit de bestaande arbeidsvoorwaarden. Kortom: werknemers betalen voor de wens van werkgevers om te komen tot één CAO.

De brief van de werkgevers geeft verder geen aanknopingspunten over de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden.

Inzet LAD/FHZ; 2,5% salarisverhoging
LAD/FHZ en de andere werknemersorganisaties hebben ingezet op een salariseis van 2,5% per 1 juli 2003. Deze staat in schril contrast met het bod van de werkgevers. Acties zijn dan ook nodig! Vooral ook omdat uit een salarisonderzoek van het ministerie van SZW blijkt dat de salarissen in 2003 met gemiddeld ruim 2,5% stijgen. De CAO VVT kan hier niet bij achterblijven. Achterstand in de salaris betekent op termijn personeelstekorten.

Actie-informatie
LAD-leden krijgen over enkele dagen meer actie-informatie thuisgestuurd. Ondertussen blijft de oproep: doe mee in het actiecomité van uw instelling! Zolang de werkgevers niet bewegen, blijven acties nodig! En wees in elk geval solidair!

Raadpleeg deze site regelmatig voor het laatste CAO VVT-actienieuws!