2e persbericht van dinsdag 4 november 2003

Eindhoven 04-11-2003 - Berichten uit de regio

Eindhoven / Kortenhoef: Veel goederen voor xtc-productie in beslaggenomen

De Regionale Recherche en het Regionaal Milieuteam van de politie Brabant Zuid-Oost hebben in twee woningen in Kortenhoef (nabij Hilversum) veel materiaal voor het vervaardigen van xtc en speed aangetroffen. De spullen zijn in beslaggenomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Een onderzoek in Zuidoost Brabant leidde naar Kortenhoef waar in het afgelopen weekend in twee woningen een inval werd gedaan. In de woningen waren geen personen aanwezig maar in een van de woningen werd een complete tabletteerfabriek met vier tabletteermachines aangetroffen. Ook was er een gedeeltelijke laboratoriumopstelling voor de vervaardiging van xtc. De politie vond verder in deze woning 75 kg amfetamine (speed) en MDMA, voor het maken van xtc. Dan lagen er nog honderden kilos grondstoffen die nodig zijn voor het maken van pillen en er stonden twee vrachtautos vol met laboratoriummateriaal. In de andere woning lagen 160 kg hennep, een geladen vuurwapen en tientallen kilos grondstoffen voor het vervaardigen van synthetische drugs. Bij de inval was het Landelijk Ontmantelingsteam van Laboratoria aanwezig. Dit team is deskundig in het ontmantelen van, vaak gevaarlijke, drugslaboratoria.

Het rechercheteam verwacht binnenkort aanhoudingen in deze zaak te doen.

---

Eindhoven: Verdachte van verschaffen werkidentiteiten aangehouden

Dinsdagmorgen is in Venray een 30-jarige Nigeriaan uit die plaats aangehouden. De man wordt ervan verdacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verstrekken van werkidentiteiten aan legaal en illegaal in ons land verblijvende Afrikanen. Hij beheerde de rekeningen waarop de werkgevers van die Afrikanen hun salaris overmaakten. De man wordt ook verdacht van mensensmokkel omdat hij behulpzaam was bij het verschaffen van een identiteit en verblijfplaats aan illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen.

Dinsdagmorgen zijn ook een 24-jarige Togolees, een 31-jarige Liberiaan en een 22-jarige man uit Sierra Leone aangehouden. De man uit Togo werd in Helmond aangehouden en de twee andere mannen in Nijmegen. Zij maakten gebruik van de werkidentiteit die door de man uit Venray aan hen werd verschaft. Zij huurden van hem die identiteit om aan werk te komen. Zij moesten hem hiervoor maandelijks enkele honderden euros betalen. De 24-jarige en de 31-jarige man verbleven illegaal in Nederland. De 22-jarige man was legaal maar had een bijstandsuitkering. Hij gebruikte de valse identiteit om naast zijn uitkering te werken.

De verdachten zijn voor onderzoek ingesloten en het onderzoeksteam verwacht in de komende tijd meer aanhoudingen te doen.

Het onderzoek, dat eind januari van dit jaar startte, wordt gedaan door de Regionale Recherche van de politie Brabant Zuid-Oost, het GOC-team (Grensoverschrijdende Criminaliteit) van de Koninklijke Marechaussee en de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD).