Productschap Diervoeder

04/11/2003

EU publiceert nieuwe regelgeving ggo-levensmiddelen en -diervoeders

De Europese Unie heeft op 18 oktober jl. regelgeving gepubliceerd op basis waarvan nadere eisen worden gesteld aan de toelating, etikettering en traceerbaarheid van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.

De publicatie van de twee verordeningen volgt op de aanneming van deze regelgeving door de EU-Raad van Ministers op 22 september jl.

De Verordening (EG) Nr. 1829/2003 van het Europese Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders zal van toepassing zijn met ingang van 18 april 2004. Deze verordening stelt met name nadere regels aan de toelating en de etikettering van ggos en genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.

De Verordening (EG) Nr. 1830/2003 van het Europese parlement en de raad van 22 september 2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en tot wijziging van Richtlijn 2001/18/EG, zal in principe ook per 18 april 2004 van toepassing zijn, zij het dat de Commissie in de komende tijd nog 2 taken moet volbrengen (het ontwikkelen van een systeem voor codering; publicatie van richtsnoeren voor de bemonstering en beproeving van ggos).

Een nadere toelichting is te vinden in Toelichting introductie GGO etikettering en in de Question and Anwers on the regulation of GMOs in the EU.
De Projectgroep Biotechnologie Productschappen zal in zijn nieuwsbrief Biotechnologie van november aandacht besteden aan bovenstaande onderwerpen Projectgroep Biotechnologie