Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
4 november 2003 c079

---
Antillianenoverlast beheersbaar door Nijmeegse aanpak

Door een harde aanpak van criminele Antillianen en het begeleiden van jongeren naar werk en scholing is de overlast door deze groep in Nijmegen zichtbaar teruggedrongen. Een onderzoek door de Nederlandse Politie Academie naar de achtergronden van problematisch gedrag bij Antillianen in Nijmegen hebben burgemeester, Openbaar Ministerie en de politie van Nijmegen gesterkt om door te gaan met deze aanpak. Door de grote mobiliteit onder Antillianen is tevens een meer landelijke aanpak gewenst.

Meer dan vijf procent van de Antillianen in Nijmegen overtreedt soms de wet. Dat is meer dan welke andere bevolkingsgroep dan ook. Dit is niet altijd zo geweest. Antillianen die in het midden van de vorige eeuw naar ons land kwamen, vonden in de regel zonder al te veel problemen hun plek in de samenleving.

Sinds een aantal jaren zijn Antillianen oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. In Nijmegen leidde dat tot een project dat een harde aanpak van criminele Antillianen combineerde met alternatieven voor diegenen die zich tot deze groep voelden aangetrokken. Zij werden gestimuleerd om zich te scholen en een reguliere baan te vinden.

Het probleem werd daarmee niet opgelost, maar wel meer beheersbaar. Dit in tegenstelling tot de ontwikkeling in sommige andere gemeenten waar veel Antillianen wonen. Op nationaal niveau lijkt het probleem alleen maar toe te nemen.

Een puur lokale aanpak kan het probleem niet oplossen. Veel Antillianen blijken namelijk veelvuldig te verhuizen en op verschillende adressen in het land te verblijven, het zogenoemde 'city hoppen'. Dit fenomeen en andere achtergronden die bijdragen aan de zogenoemde 'Antillianenproblematiek' zijn op verzoek van de burgemeester van Nijmegen in kaart gebracht door onderzoekers van de Nederlandse Politie Academie.

Culturele aspecten, zoals de behoefte aan 'respect' en 'aanzien' binnen de gemeenschap, een impulsieve leefstijl, de acceptatie van gewelddadig gedrag, het vaak ontbreken van een vader en een sterk ontwikkelde straatcultuur scheppen een omgeving waarin baldadigheid norm lijkt en de verleiding van een criminele carrière erg groot is. Deze verleiding wordt nog groter door het ontbreken van goede alternatieven. De vaak maar matige beheersing van de Nederlandse taal, gebrekkige opleiding en stigmatisering maken de kansen op een baan gering.

Deze achtergronden blijken nadrukkelijk aanwezig bij de ruim vijf procent van de Antillianen in Nijmegen die in aanraking komen met de politie. Bij drugshandel, waarbij de koper geen belang heeft om aangifte te doen, blijven veel criminele activiteiten onzichtbaar voor de politie. In werkelijkheid ligt het percentage Antillianen dat de wet overtreedt dan ook veel hoger.

De meeste criminaliteit door Antillianen heeft met drugs te maken. Het gaat daarbij vooral om het gebruik van en de handel in cocaïne. De meeste drugsdealers hebben wapens. Gebruikers maken zich vaak schuldig aan winkeldiefstal en roof om hun verslaving te bekostigen.

In Nijmegen is de omvang van de criminaliteit door Antillianen in de periode tussen 1998 en 2001 afgenomen. De ernst van de criminele delicten is echter toegenomen. De problemen in Nijmegen staan niet op zichzelf, maar hebben een duidelijke relatie met andere steden en ook met de Antillen.

Dit is ook de reden dat politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester van Nijmegen aandringen op een betere informatie-uitwisseling tussen de Antillianengemeenten. De burgemeester wil bovendien de aanpak, zoals die de afgelopen jaren vorm heeft gekregen in het project 'trabou tin' (Papiaments voor 'er is werk') voortzetten. Er wordt bovendien gekeken of er een speciale Antillianenfunctionaris kan worden benoemd bij de politie. Deze fungeert als een spin in het web tussen de verschillende organisaties, als politie, trabou tin en wijkwerk.

U vindt het onderzoeksrapport op:
http://www.nijmegen.nl/actueel/persberichten/

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht