Ingezonden persbericht


SAP helpt organisaties voldoen aan voorschriften Sarbanes-Oxley Act

s-Hertogenbosch, 4 november 2003 SAP brengt oplossingen op de markt om organisaties te helpen hun bedrijfs- en IT-systemen eenvoudiger en effectiever in te richten zoals is voorgeschreven in de Amerikaanse Sarbanes-Oxley Act. Deze oplossingen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met toonaangevende advies- en accountantsbureaus.

mySAP Financials en mySAP ERP bieden al functionaliteit in het kader van de Sarbanes-Oxley Act. Hier wordt nu nieuwe functionaliteit aan toegevoegd voor het beheer van interne controles en voor een klokkenluidersfunctie . De nieuwe oplossingen vormen een uitbreiding van het bestaande Audit Information System en bieden organisaties een closed loop -oplossing voor het beheer van boekhouding, rapportage en prestaties volgens de regels van de Sarbanes-Oxley Act.

Geïntegreerde aanpak

Met SAP Compliance Management for Sarbanes-Oxley Act combineert SAP nieuwe met bestaande financiële functionaliteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de integratiemogelijkheden van mySAP Financials, een oplossing die door meer dan 18.000 organisaties wordt gebruikt voor interne controles. mySAP Financials zorgt voor tijdige en accurate financiële verslaglegging, minimaliseert risico s door nauwkeurige monitoring en helpt bij het verkrijgen van public trust . De Sarbanes-Oxley Act heeft gevolgen voor een breed scala aan bedrijfsactiviteiten. Daarom zijn mySAP Financials en mySAP ERP eenvoudig te integreren met andere oplossingen uit de mySAP Business Suite, zoals mySAP Customer Relationship Management (mySAP CRM) en mySAP Human Resources (mySAP HR). Dit garandeert nauwkeurig en tijdig inzicht in de belangrijke indicatoren voor de prestaties van een organisatie. Bovendien voorkomt standaardisatie van processen en controles verschillen tussen divisies en regio s.

Solide interne controles

SAP heeft samen met PricewaterhouseCoopers LLP maatwerkfunctionaliteit ontwikkeld die tegemoet komt aan enkele bepalingen in de Sarbanes-Oxley Act. Een voorbeeld is sectie 404, die stelt dat de directie jaarlijks de effectiviteit van interne controles moet bepalen en hierover moet rapporteren, waarna goedkeuring moet worden gevraagd van externe accountants.

De functionaliteit voor het beheer van interne controles bestaat uit tools waarmee CEO s en CFO s de correctheid van interne controlemethodologieën kunnen verifiëren. De open infrastructuur van de SAP oplossingen zorgt ervoor dat het beheer van interne controles meer omvat dan slechts het documenteren van processen en open staat voor de best practices van andere accountants.

De nieuwe klokkenluidersfunctionaliteit zorgt ervoor dat medewerkers via een bedrijfsportaal anoniem discutabele bedrijfspraktijken aan de kaak kunnen stellen. Hiermee wordt voldaan aan sectie 301 van de Sarbanes-Oxley Act. Deze functionaliteit is te integreren in de MSS (manager self-services) en ESS (employee self-services) van mySAP HR.

Diepgaand onderzoek

Sarbanes-Oxley Act sectie 302 stelt dat CEO s en CFO s elk kwartaal en elk jaar moeten verklaren dat hun SEC-rapport geen onwaarheden bevat of belangrijke feiten verzwijgt die het rapport misleidend zouden kunnen maken. Het uitgebreide Audit Information System (AIS) van mySAP Financials graaft diep in de bedrijfsprocessen en documenten en zorgt zo voor een stevige basis waarmee interne en externe accountants het onderzoek kunnen stroomlijnen en verbeteren. De boeken kunnen sneller worden gesloten en financiële informatie kan worden gerapporteerd volgens de voorschriften van Sarbanes-Oxley Act. mySAP Financials biedt organisaties die wereldwijd opereren tevens de mogelijkheid te voldoen aan andere overheidsvoorschriften, zoals het Basel Capital Accord (Basel II) en de International Accounting Standards (IAS).

mySAP Financials en mySAP ERP, inclusief de bestaande functionaliteit in het kader van Sarbanes-Oxley Act, en het uitgebreide Audit Information System zijn direct wereldwijd verkrijgbaar. De nieuwe functionaliteit voor het beheer van interne controles en de klokkenluidersfunctionaliteit komt in het vierde kwartaal van 2003 op de markt.

Meer informatie over hoe SAP organisaties helpt te voldoen aan de voorschriften in de Sarbanes-Oxley Act, is te vinden op www.sap.com/solutions/financials/trustedaccounting.asp.

Over SAP

SAP is wereldwijd marktleider in business software-oplossingen. Met behulp van mySAP Business Suite verbeteren mensen overal ter wereld hun relaties met klanten en partners, stroomlijnen zij de operaties en bereiken zij aanzienlijke efficiencyverbeteringen binnen hun toeleveringsketens. Op dit moment gebruiken ruim 20.000 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. Het totaal aantal SAP installaties is wereldwijd gestegen tot boven 64.500. Met dochterondernemingen in meer dan vijftig landen genereerde SAP in het boekjaar 2002 een omzet van EUR 7,41 miljard. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool SAP . Meer informatie over SAP is te vinden op www.sap.com.