Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

4-11-2003 Vakantieganger houdt zomers gevoel, ook in winter Met nog twee weken te gaan in het zomerseizoen (1 april 1 november) laten de ANVR / TNS NIPO boekingsstatistieken tot en met 19 oktober een daling zien van het aantal geboekte zomervakanties van 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Met een marktaandeel van 24% op de zomerse vliegmarkt kijkt Turkije aan tegen een achterstand van 2% ten opzichte van verleden jaar. Spanje daarentegen, heeft haar imago van populair vakantieland ook dit jaar weer waargemaakt. Dit land ziet het aantal Nederlanders dat de Spaanse cultuur en zon heeft geboekt, groeien met 1% ten opzichte van verleden jaar. Vliegreizen in het algemeen hebben dit jaar 4% moeten inleveren op het zomerseizoen van verleden jaar. Toch zien we het reizen naar verre bestemmingen verder toenemen. De meter van een maand geleden bleef steken op 6%, terwijl deze meting stijgt tot 4% ten opzichte van verleden jaar. De auto, met inmiddels een marktaandeel van 47%, wint het deze afgelopen zomer net van het vliegtuig (46%). Nederland trok daarbij het meeste autoreizende toeristen (+6%), terwijl het favoriete Frankrijk 11% moest inleveren in vergelijking met vorig jaar.

De ANVR / TNS NIPO winterstatistieken (1 november 1 april) tonen de eerste voorzichtige boekingen. Ondanks het sportieve karakter van de wintersport, de prachtige plaatjes die het winterlandschap opleveren en de warme sfeer van openhaardvuur en gluhwein maken de sneeuwvakanties voorlopig een slechte start: -7% ten opzichte van verleden jaar. Favoriete wintersportlanden als Oostenrijk (marktaandeel 52%) en Frankrijk (marktaandeel 34%) zien voorlopig resp. 11% en 6% minder enthousiaste skiërs, langlaufers en snowboarders de pistes betreden.

Na een hete Hollandse zomer in combinatie met de zeer aantrekkelijke prijzen heeft de consument de smaak nog flink te pakken en vliegt deze winter zonnig en ver. Turkije ziet zijn Hollandse wintergasten maar liefst groeien met 110% (marktaandeel 13%) ten opzichte van verleden jaar. Met een marktaandeel van 35% is het wederom Spanje dat Turkije de loef afsteekt, ondanks een daling van 15% ten opzichte van verleden jaar in dezelfde periode.

Ook verre bestemmingen zijn de komende winter zeer gewild. 21% Meer Nederlanders boekten tot en met 19 oktober een verre reis, alhoewel het uiteraard om beduidend lagere aantallen gaat. Afrikaanse landen, waaronder Kenia en Zuid-Afrika, hebben tot en met 19 oktober zon 43% meer Nederlanders geboekt, Noord-Amerika 15% meer, Midden-Amerika 29% meer, Zuid-Amerika 173% meer en het Caraïbisch Gebied ziet het aantal boekingen van Nederlanders toenemen met 38%. Een reislustig volkje die Nederlanders.

- Ook in najaar naar de zon (15-10-2003)