FNV

FNV protesteert bij president Wit-Rusland

Lodewijk de Waal heeft namens de FNV een protestbrief gestuurd naar President Loekasjenko van Wit-Rusland wegens de arrestatie van Aliaksandr Bukhvostov, voorzitter van de vakbond voor werknemers in de Automobiel-en Landbouwmachine-industrie (ASM). De arrestatie en veroordeling van Bukhvostov tot 10 dagen cel is de zoveelste actie van de Wit-Russische autoriteiten om de onafhankelijke vakbeweging te verlammen.

Aliaksandr Bukhvostov werd gearresteerd tijdens een protest op een plein in het centrum van Minsk op 30 oktober jl. Hij werd onmiddelijk veroordeeld tot 10 dagen cel onder een wet die handelt over massademonstraties. Bukhvostov was echter bijna alleen en werd gearresteerd nog voordat hij een spandoek met de tekst "wij protesteren tegen de schending van werknemersrechten" had kunnen uitvouwen.

De FNV kent Aliaksandr Bukhvostov goed wegens een al jarenlange projectsamenwerking. Hij was ook te gast op de Oost-Europa Conferentie van de FNV in 1999 waar hij een workshop verzorgde.

Wit-Rusland wordt ook wel de 'laatste dictatuur van Europa' genoemd. Repressie is aan de orde van de dag en de vrije vakbeweging wordt steeds meer aan banden gelegd. Ruim een maand geleden werd Alexander Yaroshuk, voorzitter van de Wit-Russische vakcentrale Belarusion Congress of Democratic Trade Unions, opgepakt en 10 dagen vastgehouden. Hij had een een artikel geschreven, waarin hij het besluit van het Hooggerechtshof om de vakbond voor verkeersleiders op te heffen bekritiseerde.

4 november 2003