Provincie Drenthe

Provincie enquêteert weggebruikers

Assen, 4 november 2004
Persberichtnummer 03-138



In opdracht van de provincie worden weggebruikers in Noord-Drenthe deze week geënquêteerd. Met de enquête hoopt de provincie een beeld te krijgen hoe de weggebruiker kan worden ondersteund in het omgaan met de eigen verantwoordelijkheid als weggebruiker. Ons verkeersbeleid is onder anderen gericht op een mensgerichte benadering, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Swierstra. De automobilist moet verantwoordelijk zijn voor zijn eigen gedrag. Op basis van de resultaten van het onderzoek willen we kijken of het mogelijk is om de afstemming van het beleid op de weggebruiker te verbeteren.

De resultaten van de enquete moeten in het voorjaar 2004 beschikbaar komen. In de enquête wordt gevraagd naar het gebruik van het lokale wegennet, het geobserveerde gedrag van anderen en het eigen verkeersgedrag. Ook wordt een evaluatie van de lokale verkeersmaatregelen gevraagd. Op basis van de resultaten kan meer gericht worden ingezet op gedragsbeïnvloeding en kan het beleid meer worden afgestemd op de gebruiker. Bij gebleken succes wordt de enquête in 2004 ook in Zuidoost en Zuidwest Drenthe uitgezet.

De enquête past in de huidige ontwikkeling binnen het provinciale verkeers- en vervoersbeleid dat een mensgerichte benadering voorstaat. De weggebruikers worden hierdoor meer betrokken bij problemen en mogelijke oplossingen daarvan. Ook wordt de gedeelde verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid van weggebruiker en wegbeheerder meer benadrukt. Swierstra: Immers, de overheid kan met de inrichting van de weg en aanvullende maatregelen zoals educatie, voorlichting en handhaving randvoorwaarden bieden voor de verkeersveiligheid. Uiteindelijk moet de weggebruiker bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheden in het verkeer.

Zowel de provinciale wegbeheerder als belangengroepen hebben aangegeven naar alternatieven voor fysieke snelheidsremmers, zoals drempels en chicanes, te willen kijken. Een belangrijke voorwaarde voor het terugdringen van het aantal drempels is wel dat weggebruikers bereid zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl