Gemeente Den Haag

november 2003
Haags innovatieplatform voor versterking kenniseconomie (4 november)

Het college van b. en w. heeft vandaag besloten een Haags Innovatieplatform in het leven te roepen. In dit platform gaan topmensen van Haagse bedrijven en instellingen meedenken over het bevorderen van het innovatieve vermogen van de Haagse economie. Het Haagse college volgt hiermee het landelijke initiatief voor een nationaal Innovatieplatform dat onder leiding staat van minister president Balkenende.

Het college van Den Haag erkent net als het kabinet het belang van de kenniseconomie voor de concurrentiekracht van Nederland. Volgens het college spelen de grote steden als motor van de kenniseconomie een belangrijke rol bij het realiseren van de kabinetsdoelstellingen. Den Haag zou haar positie als regeringscentrum en als internationale stad van vrede en recht hierbij meer moeten uitbuiten. Wethouder Verkerk: "Wij hebben hier heel veel kennis op het gebied van overheid en internationaal recht. Daarnaast hebben we in de regio twee universiteiten en drie hogescholen, met op de Haagse Hogeschool de grootste ICT-opleiding op HBO-niveau in Nederland. We zouden deze kennis veel meer moeten benutten voor het versterken van onze economie, voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Het kabinet wil investeren in kennis maar het is ook nodig die kennis om te zetten in banen. Dat moet toch voornamelijk gebeuren in de lokale economie ën van de grote steden."

Projecten waarmee Den Haag zijn innovatieve kracht wil versterken zijn bijvoorbeeld Composite Valley in Ypenburg, waar hoogwaardige technologische bedrijven uit de luchtvaartsector ruimte en specialistische apparatuur kunnen huren; de oude Caballerofabriek op de Binckhorst die wordt omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw voor innovatieve bedrijven; het Startersfonds voor jonge ondernemers, en een voorlichtingsproject ter bevordering van ICT in het Midden- en Kleinbedrijf. Ook zijn er diverse initiatieven om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zoals het Onderwijs Technocentrum en het Innovatie Arrangement van VMBO-, MBO- en HBO-scholen en de gemeente.