Gemeente Leiden

Persbericht

Kunst & Interieurarchitectuur bij CBK Leiden en RAP Architectuurcentrum t/m 23 november

Publicatiedatum: 4 november 2003

Het CBK Leiden organiseert in samenwerking met het RAP Architectuurcentrum t/m 23 november de tentoonstelling Kunst en interieurarchitectuur. Voor deze expositie is aan twee internationaal bekende ontwerpbureaus gevraagd een ruimte te ontwerpen vanuit een of meerdere gekozen kunstwerken uit de kunstuitleencollectie van het CBK. OTH/Ontwerpgroep Trude Hooykaas maakte een ontwerp voor het CBK, terwijl Concrete Architectural Associates vrij spel kreeg in het RAP Architectuurcentrum. Dit leverde twee zeer uiteenlopende ontwerpen op, waarin beide bureaus een duidelijke visie verbeelden over de relatie kunst en interieurarchitectuur. Het resultaat is in het CBK en het RAP te bezichtigen en plaatst zowel de ruimtes als de kunstwerken in een nieuw perspectief.

OTH/Ontwerpgroep Trude Hooykaas

OTH/Ontwerpgroep Trude Hooykaas (bekend van ING House en het Stadhuis / Café City Hall in Leiden) maakte een ontwerp voor de grote zaal van het CBK en koos daarvoor ruim veertig werken uit de kunstuitleencollectie. Door de werken op geheel eigen wijze te rangschikken in de ruimte, gecombineerd met kleurvlakken aan de wanden en uiteenlopende kunsthistorische stellingen en filosofische teksten, ontstaat een wisselwerking tussen kunst en ruimte. Het is alsof een curator een aantal kunstwerken heeft geselecteerd en zonder vooropgezet plan het werk in de ruimte plaatste om vervolgens te onderzoeken welke relatie er tussen het werk, de teksten en de ruimte ontstaat. De rol van de kijker hierbij is essentieel, aangezien deze evenals de curator alle ruimte krijgt om eigen combinaties te maken tussen de verschillende onderdelen in tekst en beeld.

Concrete Architectural Associates

Tegenover het meer filosofische en introverte ontwerp van OTH staat de sterk functionele benadering van Concrete Architectural Associates (bekend van de Lairesse apotheek in Amsterdam en de Supperclub in Amsterdam en Rome). Centraal in het ontwerp van Concrete staat de buitengevel van het RAP Architectuurcentrum in Leiden met daarin de vlakverdeling in zeven grote ramen. De ruimtes achter de ramen zijn ingericht als kleine etalages, waarin de gekozen kunstwerken uit het CBK een plaats hebben gekregen. Voor elk kunstwerk is een eigen interieur ontworpen, waarbij telkens een dag van de week wordt uitgebeeld aan de hand van bekende associaties: zoals maandag wasdag, woensdag gehaktdag, zondag rustdag. In De week volgens Concrete integreren de ontwerpers kunst en interieurarchitectuur tot een spannend geheel, waarbij ook voor de kijker een actieve rol is weggelegd.

De verschillen in ontwerpfilosofie en de daaruit voortvloeiende invalshoeken die OTH en Concrete voor deze opdracht hebben gekozen, vormen het uitgangspunt voor een speciaal debat over kunst en interieurarchitectuur op woensdag 5 november a.s.(zie onder).Kunst en interieurarchitectuur wordt georganiseerd in het kader van het landelijk festival Kunst + Wonen. In meer dan tachtig kunstuitleencentra in heel Nederland worden rond dit thema exposities, workshops, kinderactiviteiten en lezingen verzorgd.

De expositie bij het CBK en het RAP, evenals de speciale lezing op 5 november, zijn gratis voor het publiek toegankelijk.

Lezing / debat

Op woensdag 5 november om 20.00 uur geven Ontwerpgroep Trude Hooykaas en Concrete Architectural Associates een lezing en gaan daarna met elkaar in debat over de relatie kunst en interieurarchitectuur. Moderator Ineke Schwartz.

Locatie: CBK, Hooglandse Kerkgracht 19-21.

Locaties


* Centrum Beeldende Kunst Leiden
Hooglandse Kerkgracht 19-21
2312 HS Leiden
T 071 516 53 69
www. leiden.nl/cbk

* RAP Architectuurcentrum
Nieuwstraat 33
2312 KA Leiden
T 071 513 75 25
www.rapsite.nl

Openingstijden


* CBK: wo t/m za 1217 uur; zo 12 16 uur

* RAP: gedurende de expositie permanent te bezichtigen

Deze pagina is gewijzigd op 4-11-2003