Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 04-11-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20497


Programma Intensive Care

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2403811

4 november 2003

In mijn brief van 7 augustus jl. (DBO-CB-U-236818) heb ik aangegeven dat op 25 juni jl. bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden over de uitwerking van het Programma Intensive Care. VWS heeft als waarnemer de vergadering bijgewoond. Partijen hebben mij op 17 september over de uitkomsten van het overleg gerapporteerd. U vindt de rapportage als bijlage bij deze brief.

Voor de goede orde benadruk ik dat het hier de volwassenen-IC betreft. Over de voortgang bij de IC voor kinderen en neonatalen (respectievelijk PICU en NICU) informeer ik u bij de beantwoording van de kamervragen die mevrouw Arib c.s. op 15 september heeft gesteld (DBO-K-U-2412908).

De rapportage is aangeboden vanuit het Kernteam IC, waarin alle veldpartijen zijn vertegenwoordigd die de verantwoordelijkheid dragen voor de daadwerkelijke implementatie van de in het Programma voorgestelde oplossingsrichtingen. Het gaat om Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Verpleegkundigen (NVIC-V), de Orde van Medisch Specialisten (de Orde), Ambulance Zorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Vereniging Academische Ziekenhuizen (VAZ), bij welke laatste twee organisaties het voorzitterschap en het secretariaat liggen.

In het Programma zijn drie hoofdlijnen gegeven via welke de capaciteit aan IC-bedden beter zal aansluiten op de vraag:
* In gebruik nemen van de bouwkundig aanwezige, maar nog niet in gebruik zijnde IC-capaciteit.

* Vergroten van de toegankelijkheid van de beschikbare capaciteit.
* Implementeren van een systeem voor het veilig transporteren van IC-patiënten.

In lijn met deze oplossingsrichtingen wordt in de rapportage onder andere de wijziging in de bekostigingsystematiek besproken, zoals die per 1 januari 2003 is vastgesteld. Door invoering van een aparte IC-parameter komt per IC-verpleegdag 690 euro extra ter beschikking. Aangegeven wordt dat eerst in 2004 duidelijk kan worden via CTG-cijfers of dit inderdaad een stimulans heeft gehad op ingebruikname van de bouwkundig aanwezige capaciteit. Voor het vergroten van de toegankelijkheid van de beschikbare capaciteit is de herziening van de CBO-richtlijn organisatie en werkwijze op IC-afdelingen van groot belang. Afronding van dit project is voorzien in april 2004. Over de website die inzicht geeft in de actueel beschikbare en bespreekbare IC-capaciteit wordt aangegeven dat vrijwel alle ziekenhuizen en meldkamers hiervan gebruik maken. Voor wat betreft het transport van IC-patiënten heb ik u geïnformeerd bij brief van 19 mei 2003 (DBO-K-U-2371762) als antwoord op de op 7 april 2003 gestelde kamervragen inzake het Programma IC.

Met de rapportage wordt tevens een aantal punten specifiek onder de aandacht gebracht. Het Kernteam is van mening dat een goede spreiding van verschillende niveaus van intensive care voorzieningen alleen mogelijk is door een gecoördineerde samenwerking op regionaal niveau onder andere door harmonisatie van opname- en ontslagcriteria en onderlinge doorverwijzing. Ik onderschrijf de mening van het Kernteam. Daarnaast hecht het Kernteam belang aan instandhouding van separate financiering van de IC ook bij de introductie van DBCs. Verder wordt het belang benadrukt van een goede structurele regeling voor de financiering van opleidingen voor intensive care verpleegkundigen en intensivisten. Dit in het licht van de inspanningen die nodig zijn om over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken ter ingebruikname van bestaande IC-capaciteit. Beide laatste aandachtspunten zullen bij de bespreking en de uitwerking van de desbetreffende onderwerpen als belangrijk signaal worden meegenomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Programma Intensive Care
1.
Programma Intensive Care
Kamerstuk, 4-11-2003