Provincie Limburg

Provincie stelt aanvullend veiligheidsrapport nieuwe EPT 3 fabriek Chemelot vast (241)
De Provincie Limburg heeft het veiligheidsrapport van de nieuwe EPT 3 fabriek van Chemelot beoordeeld. Het rapport is een aanvulling op het veiligheids-rapport 2001 van de gehele productielocatie Chemelot. De Provincie Limburg heeft het rapport, samen met andere bevoegde instanties, beoordeeld op volledigheid. Daarnaast heeft de Provincie Limburg de berekende externe risico's voor deze nieuwe activiteit getoetst. Conclusie is dat het rapport voldoende volledig is en de externe risico's geen aanleiding geven tot het aanpassen van de vergunning.

De Provincie Limburg heeft als bevoegd gezag het veiligheidsrapport op een tweetal punten beoordeeld. Het betreft de volledigheid van het rapport en de berekende externe risico's voor deze nieuwe activiteit.

Volledigheid van het rapport
De bevoegde instanties (Arbeidsinspectie, de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, de regionale brandweer en de Provincie Limburg) geven aan dat het rapport voldoende volledig is. Wél zijn zij van mening dat verdere gedetailleerde uitwerking nodig is van enkele punten (onder meer de beschrijvingen van de installaties en het onderbouwen van de adequaatheid van het fakkelsysteem).

De berekende externe risico's
De berekende externe risico's die de EPT 3 fabriek kan opleveren vallen binnen de normen van de verleende vergunning van Chemelot. Deze externe risico's worden uitgedrukt in plaatsgebonden risico en groepsrisico. Plaatsgebonden risico wordt zichtbaar gemaakt via een risicocontour. De norm voor deze contour die een wettelijke status heeft, is 10-6 per jaar. Deze norm betekent dat personen die permanent (365 dagen per jaar, 24 uur per dag) leven onder de invloedssfeer van een inrichting daarvan geen grotere kans op overlijden mogen ondervinden dan één op de miljoen jaar. Ook het groepsrisico (grote hoeveelheid personen die bij ongeval getroffen worden) valt binnen de grens.

De EPT 3 fabriek produceert een synthetisch rubber dat onder meer wordt toegepast in de auto-industrie, de bouw en in consumentenapparatuur.
4-11-2003 16:43