Gemeente Hilvarenbeek


College dringt aan op snelle besluitvorming huisartsenpost (04-11-2003)

Hilvarenbeek steunt initiatief nieuwe satellietpost Sint Elisabeth Ziekenhuis

Begin dit jaar ontstond het plan om de centrale huisartsenpost aan de Lage Witsiebaan in Tilburg te verplaatsen naar een drietal regionale ziekenhuizen, waaronder het Sint Elisabeth Ziekenhuis. Het Hilvarenbeekse college en de plaatselijke huisartsen zijn groot voorstander van dit initiatief en unaniem van mening dat een satellietpost bij het Sint Elisabeth Ziekenhuis een verbetering zou vormen ten opzichte van de huidige situatie. Omdat definitieve besluitvorming hierover erg lang op zich laat wachten dringt het college er bij het Zorgkantoor Midden-Brabant op aan snel met een beslissing te komen.

Net zoals dat in veel andere gemeenten het geval was heeft ook in Hilvarenbeek de komst van de centrale huisartsenpost geleid tot veel onrust over de bereikbaarheid van huisartsen buiten kantooruren. Uit de vele klachten die de gemeente ontvangt, blijkt dat de centrale huisartsenpost niet werkt zoals bedoeld was. Naast klachten over de werkwijze van de post is het met name de bereikbaarheid die door veel inwoners als een groot probleem wordt ervaren.
Het college van burgemeester en wethouders deelt de bezorgdheid van de inwoners over de verslechterde huisartsenzorg en heeft dat begin dit jaar uitgesproken aan het adres van de Minister van Volksgezondheid. Helaas is de situatie nadien niet verbeterd.
Nog steeds staat de kwaliteit van de dienstverlening ernstig onder druk en dat is voor het college reden om bij het Zorgkantoor Midden-Brabant aan te dringen op snelle besluitvorming. Het Zorgkantoor wordt met klem verzocht op korte termijn één of meer - over de regio verspreide - kleinschalige huisartsenposten te realiseren en te financieren zodat aan een onwenselijke en onhoudbare situatie zo snel mogelijk een einde komt en de inwoners ook buiten kantooruren weer de huisartsenzorg krijgen die hen toekomt. Het college adviseert het Zorgkantoor om de aanbevelingen van Stichting De Ombudsman die voortvloeien uit een landelijke inventarisatie naar de werkwijze van huisartsenposten - te betrekken bij de nieuwe opzet van de posten in Midden-Brabant.