Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht

B&W stemt in met Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht

Dordrecht is monumentenstad. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de eeuwenoude monumenten ook in de toekomst gewaarborgd is, stelt het college van Burgemeester en Wethouders voor om een Gemeentelijk Restauratie Fonds op te richten voor onderhoud en restauratie van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Als de gemeenteraad instemt, vervangt het fonds met ingang van maart 2004 de subsidieregeling Stadsvernieuwing die dan verdwijnt. Een uitgebreide voorlichtingscampagne voor eigenaren wordt voorbereid.

Financiering in plaats van subsidie
Als het fonds er komt, wordt onderhoud en herstel in de toekomst gefinancierd met een hypotheek tegen een lage rente in plaats van gesubsidieerd. Dit heeft als voordeel dat eigenaren sneller dan nu over het geld beschikken. De regeling is bovendien eenvoudiger en levert in veel gevallen ook fiscaal voordeel en dus lagere maandlasten op. Alle aflossingen en rentevergoedingen vloeien terug naar het! Fonds, waardoor de kwaliteit van de panden tot ver in de toekomst te garanderen is. De bereidheid van eigenaren om in hun panden te investeren blijkt vele malen groter te zijn dan de maximale gemeentelijke bijdrage in het kader van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1997. De noodzaak van de extra bijdrage als stimulering van investeringen staat daardoor ter discussie.

Voor wie
Het fonds is er voor eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Eigenaren die de kosten kunnen aftrekken van de belasting, kunnen een beroep doen op het fonds in de vorm van een laagrentende GRD-hypotheek op basis van 100% van de subsidiabele kosten. Voor fiscaal niet- relevante eigenaren is er de mogelijkheid tot het verkrijgen van een bijdrage ineens op basis van 30% van de subsidiabele kosten.

Het Gemeentelijk Restauratiefonds is een uitwerking van de contourennota kwaliteitsbeleid particuliere woningvoorraad. Van de beeldbepalende panden en gemeentelijke monumente! n in de binnenstad verkeren er 270 in matige tot slechte staat. Van de beeldbepalende panden verkeert 45% in matige tot slechte staat; van de gemeentelijke monumenten is 25% matig tot slecht onderhouden. Door instelling van het fonds moet deze achterstand in 2020 geheel zijn weggewerkt. Prioriteit ligt in een aangewezen stimuleringsgebied dat bestaat uit het Lombardgebied, de Voorstraat-Noord en de hoek Wijnstraat-Gravenstraat. Het Restauratiefonds is niet beschikbaar voor Rijksmonumenten, omdat daarvoor een subsidieregeling van rijkswege geldt.

Het fonds wordt de komende jaren geleidelijk gevuld. De eerste storting in 2004 bedraagt ruim 2,7 miljoen euro en wordt bekostigd uit het Investeringsfonds Stadsvernieuwing (ISV).

De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht